Hideg paradicsomleves pirított kenyérkockákkal
Ez a paradicsomleves recept ideális hűsítő nyári finomság a kánikula közepén, amely 20 perc alatt elkészül és még egészséges is!
- 12 szem paradicsom (jó érett)
- 1 közepes mogyoróhagyma (salotta)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kb 1 dl olívaolaj
- 1 ek oregánó (szárított)
- 2 ek parmezán (reszelt)
- 2 szelet fehér kenyér
- só
- bors
- friss oregánólevelek (a tálaláshoz)
1. A paradicsomot felül vágd be kereszt alakban, mártsd egy percre lobogva forró vízbe, aztán húzd le a héját, vágd félbe és mokkáskanállal szedd ki a magokat. A hagymát aprítsd finomra. A fokhagymát alaposan nyomd szét. Az olívaolaj egynegyedével együtt tedd mixerbe, sózd, borsozd ízlés szerint, és keverd simára. Hűtsd be legalább negyedórára.
2. A maradék olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben. Tedd bele a kis kockákra vágott kenyeret és pirítsd 5 percig, hogy szép aranysárga és ropogós legyen – ezt a pirítóst az olaszok crostininek hívják. Vedd le a serpenyőt a tűzről és a kenyeret hintsd meg oregánóval és parmezánnal. Forgasd össze, hadd olvadjon el a sajt.
3. A hideg levest merd tálkákba, tegyél a tetejére bőven a forró kenyérkockákból. Friss oregánólevelekkel díszítsd.
Szöveg: Simándi Júlia † , Fotó: Acpsydication.com