Paradicsomleves: szuperkönnyű, szuperegészséges változat
A paradicsomleves ideális fogás, amely hozzájárul ahhoz, hogy az egész családod rendszeresen jusson frissen elkészített zöldségekhez. És mivel könnyű elkészíteni, ezért a paradicsomleves egy újabb fegyvertény az otthoni, házias koszt mellett – ami a mai plázaétteremben vacsorázós időkben egyre ritkább kincs! Ez a recept ráadásul még ennél is többet tud, éspedig:
- vegán (bár persze ízlés szerint sajttal, tejszínnel, akár baconnel is ízesíthető)
- a clean eating táplálkozás hívei is fogyaszthatják
- cukormentes
- gluténmentes
- hidegen és forrón is fogyasztható
Szóval ez a paradicsomleves recept igazi jolly joker! Nézzük:
- 5 nagy, friss paradicsom
- 1 ek + 1 tk olívaolaj (extra szűz)
- 5 gerezd fokhagyma (összenyomva)
- 1 vöröshagyma (apróra vágva)
- 3 gerezd zeller (feldarabolva)
- 1 piros kaliforniai paprika (apró kockákra vágva)
- 2 sárgarépa (felaprózva)
- tengeri só (finomítatlan, ízlés szerint)
- 1 l zöldségleves (organikus leveskockából)
- 1/2 tk currypor
- 1 lime leve
- 2 ek méz (elhagyható)
1. Forralj fel egy nagy fazéknyi sós vizet. Tedd bele a paradicsomokat és főzd 4-5 percig, vagy amíg meg nem lazul a héjuk. Óvatosan távolítsd el a paradicsomszemeket a vízből egy főzőkanállal. Tedd félre, amíg kicsit ki nem hűlnek; ekkor vigyázva hántsd le a héjukat. Vágd fel apróra a paradicsomot és tedd félre.
3. Egy nagy lábosban forrósítsd fel az olajat közepes lángon. Tedd bele a fokhagymát, a hagymát és a zellert. Süsd őket hirtelen 1-2 percig. Add hozzá a kaliforniai paprikát és a répát, és újabb 3-4 percig süsd az elegyet, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ízlés szerint sózd, majd tedd bele a serpenyőbe a felvágott paradicsomot.
3. Tedd bele a levest, a curryport, a mézet és a lime levét. Főzd az egészet 15 percig. Majd botmixerrel mixeld az egészet simára és krémesre. Forrón vagy hidegen tálald.