Pizza, hamburger és chips egészségesen? Tuti recepteket mutatunk, melyekkel lehetséges!
Ez a cikk az Éva Magazin 2016-os 3. lapszámában jelent meg először: „Gyorsételek egészségesen" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
Karfiolpizza
HOZZÁVALÓK (1-2 FŐRE)
- 35 deka karfiol rózsáira szedve
- 10 deka darált mandula
- 1-2 tojás (mérettől függ)
- csapott teáskanál só
- 2 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom
Elkészítés:
1. A karfiolt késes aprítóval daráld le. Lobogó vízben főzd 5 percet, majd szűrd le, hűtsd ki és nyomkodd ki belőle a nedvességet.
2. A sütőt melegítsd elő 200 fokra (légkeveréses).
3. Add hozzá a többi hozzávalót és alaposan keverd össze.
4. Sütőpapírra formázz belőle fél centi vastagságú, kör alakú tésztát és süsd a pizzát 15 percig.
5. Kend rá a paradicsomszószt, pakold meg feltéttel és süsd még kábé 10 percet.
Csilis padlizsánszalma
HOZZÁVALÓK:
- kisebb padlizsán
- olívaolaj
- só
- őrölt csili
- 1-2 evőkanál rizsliszt
1. A padlizsánt vágd vékony csíkokra (kábé 10x0,5 centi).
2. A rizslisztet keverd el a sóval és a csilivel, és forgasd meg benne a padlizsáncsíkokat.
3. Forrósítsd fel az olívaolajat a serpenyőben és süsd a zöldséget ropogósra.
Könnyű paradicsomszósz
HOZZÁVALÓK: (2 PIZZÁHOZ)
- 1 daraboltparadicsom-konzerv
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1-2 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom
Elkészítés:
1. Lábasban keverd össze a hozzávalókat, és rottyantsd össze.
2. A kész szószt kenheted a pizzára alapnak, de kifőtt tésztával is ehetitek.
Édesburgonyacsipsz
HOZZÁVALÓK:
- édesburgonya
- só
- olívaolaj
1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses).
2. Az édesburgonyát hámozd meg és vágd nagyon vékony szeletekre.
3. Forgasd meg olívaolajban a szeleteket, és sütőpapírral kibélelt tepsin oszd el.
4. Szórd meg sóval. Félidőben fordítsd meg a szeleteket és süsd ropogósra.
Hamburgerbuci
HOZZÁVALÓK (4 BUCIHOZ)
- 35 deka teljes kiőrlésű liszt
- 2–4 teáskanál vegyes olajos mag
- csipet cukor
- 2 teáskanál só
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 púpos teáskanál szárított élesztő
- másfél evőkanál olívaolaj
- kábé 2,5-3 deci langyos víz
- 1 tojás a bekenéshez
Elkészítés:
1. A hozzávalókat tedd keverőtálba és alaposan dolgozd össze.
2. Fedd le tiszta törlőkendővel és pihentesd meleg helyen 30 percet.
3. Oszd a tésztát 4 részre és formázz belőlük gombócot. (Ebben a stádiumban le is lehet fagyasztani a tésztát.)
4. Fedd le újra a kendővel és pihentesd még 20 percet.
5. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses).
6. Kend be a gombócokat felvert tojással és szórd meg maggal.
7. Spriccelj be kevés vizet a sütőbe és tedd be a gombócokat sülni. A sütési idő 20–25 perc.
Sült zellerhasáb
HOZZÁVALÓK:
- 1 zellergumó
- só
- olívaolaj
1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses).
2. A zellert hámozd meg és vágd hasábokra (mintha krumplival tennéd).
3. Forgasd meg sós olívaolajban a szeleteket, és sütőpapírral kibélelt tepsin oszd el. Adhatsz az olajhoz majoránnát vagy más szárított fűszert is.
4. Süsd addig a zellert, amíg a széle megpirul.
Tofuburger
HOZZÁVALÓK:(KÁBÉ 4 FŐRE)
- 35 deka (1 doboz)
- selyemtofu
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál reszelt hagyma
- 1 tojás
- kábé 12 deka zsemlemorzsa
- 1 teáskanál Worcester-szósz
- só bors ízlés szerint
- répa és cukkini
Elkészítés:
1. A tofuból alaposan nyomkodd ki a nedvességet és tedd egy tálba.
2. Add hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a hagymát, a fokhagymát, a sót és borsot, és ízesítsd egy evőkanál Worcester-szósszal. Adhatsz még hozzá egy kevés reszelt répát vagy cukkinit is.
3. Alaposan dolgozd össze a masszát.
4. Formázz belőle 4 gombócot. Forrósíts fel olívaolajat egy serpenyőben és tedd bele a gombócokat, de előtte a tenyereddel kissé lapítsd le őket.
5. Süsd kábé 5 percig minden oldalukat.
Paradicsomsalsa
HOZZÁVALÓK:
- 1 daraboltparadicsom-konzerv
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- apróra vágott lila hagyma
A hozzávalókat keverd össze, és már készen is van a mennyei mártogatós. A sült zöldségcsipszhez remek szósz, de akár a tacót is megkenheted vele.
Rizslisztes taco
HOZZÁVALÓK(4 FŐRE)
- 15 deka rizsliszt
- 1 evőkanál tejföl
- só
- víz
- olívaolaj a sütéshez
1. A lisztet keverd el a sóval, a tejföllel és annyi vízzel, hogy sűrű palacsintatésztát kapj. Adhatsz a masszához apróra vágott zöldfűszert vagy csilit is.
2. Kis palacsintasütőben forrósítsd fel az olívaolajat és süss a masszából kábé 4 tacót.
3. Hagyd hűlni, mert ha forrón akarod meghajtani, akkor eltörik a tészta. Töltsd meg sült hússal, zöldséggel, fűszeres szósszal.
Guacamole:
HOZZÁVALÓK:
- 1 avokádó
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- kevés lila hagyma
- 1-2 teáskanál tejföl
- só
- friss koriander
- paradicsom
1. Az avokádót törd össze villával és add hozzá a többi hozzávalót.
2. A paradicsom leves magját dobd ki, csak a tiszta húst kockázd fel és keverd a kencéhez.