Receptek friss fűszerekkel
Friss fűszernövényt hétvégén kapsz a piacokon is, de akár az ablakodban, kertedben is nevelheted őket. A balkonládás növénytermesztésről itt olvashatsz.
Fűszeres rántott csirke
Előkészítési idő: 10 perc, elkészítési idő: 5–7 perc
Hozzávalók (6 személyre):
• 60 deka csirkemellfilé
• liszt
• tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
• 1 csészényi frissen aprított zöldfűszer tetszés
szerint
• 1 evőkanál növényi olaj
• só
1. Finoman sózd meg a vízszintesen kettévágott csirkemelleket.
2. A panírozáshoz a lisztet ízesítsd sóval és borssal. A prézlihez keverd hozzá a felaprított zöldfűszereket. A hússzeleteket forgasd bele előbb a lisztbe, aztán a tojásba, végül a prézlibe.
3. Az olajat forrósítsd fel egy serpenyőben, és – 2-3 percet szánva a hús egy-egy oldalára – süsd a húst aranysárgára és ropogósra.
4. Tálaláskor tégy mellé citromgerezdeket, hogy citromlével spriccelhessék meg a forró hússzeleteket.
TIPP: A zöldfűszer aprításához nem kell feltétlenül kést használni – amit amúgy se szívesen adunk a gyerekek kezébe. De ha egy öblös műanyag pohárban ollóval összevagdalják, az biztonságos, és kevesebb megy kárba. Vannak persze kifejezetten erre a célra kitalált szerkentyűk is.
Fűszeres rántott csirke és
tészta bazsalikomos pestóval
Tészta bazsalikomos pestóval
Előkészítési idő: 10 perc, elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (6 személyre):
• fél kiló spagetti
• 25 deka koktélparadicsom
• 1 marék friss bazsalikomlevél
• 3 deka reszelt parmezán + néhány parmezáncsík
A pestóhoz:
• 2 marék bazsalikom
• 1 citrom leve
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál fenyőmag
• extra szűz olívaolaj
1. Főzd meg a spagettit lobogó, sós vízben „al dente”, vagyis nem túl puhára. Csöpögtesd és öblítsd le, aztán tedd félre egy serpenyőben.
2. Közben csináld meg a pestót: a citromlevet, a szétnyomott fokhagymát, a fenyőmagot, kétmaréknyi bazsalikomot, valamint a reszelt parmezánt robotgépben turmixold össze. Először a pulzáló üzemmódot használd, csak aztán a folyamatosat. Önts hozzá 2-3evőkanál olívaolajat is, és addig forgasd a gépben, amíg szép sima krém nem lesz belőle.
3. Kanalazd rá a pestót a tésztára, és keverd hozzá a félbevágott paradicsomokat. Forgasd össze, díszítsd parmezáncsíkokkal és egészben hagyott bazsalikomlevelekkel.
TIPP: A pestóban a drága fenyőmagot helyettesíteni lehet hámozott dióval vagy mandulabéllel, a parmezán helyett jó a pecorino, és ha egy vékony réteg olívaolajjal lefeded atetejét, hűtőben napokig eláll.
Szöveg: Simándi Juli, Fotó: Julie Crespel, Dean Wilmot/Acpsyndication.com, Profimedia.hu