A rizskészítés elronthatatlanul tökéletes módja: mindig szuper lesz a köret
Letapad, odaég, vagy a szép hosszú szemek az elkészítés során kevésbé étvágygerjesztő masszává állnak össze? Mielőtt megfognád a lábast, és kidobnád az ablakon, vegyél egy nagy levegőt és számolj tízig.
Annál is inkább, mert ha a rizs megy, a családi ebéd vagy vacsora köret nélkül marad. Az pedig senkinek sem jó. Szóval, hirtelen reakció helyett inkább gondold át, mit csinálhatnál másképp. Talán másképp is el lehetne készíteni? De hát – és itt adja is magát a kérdés – mit lehet egy olyan pofonegyszerű dolgon elrontani, mint amilyen a rizskészítés? A válasz, mint annyi más dolog esetén, itt is a részletekben rejlik.
Milyen a tökéletes rizskészítés?
Ezzel kapcsolatban számos recept kering, mind az interneten, mind a családban vagy a baráti körben. Másképp főzi a Nagyi, mást mond a legjobb barátnőd és mást írnak a gasztroblogokban. Akad, aki szerint mindig tegyél egy fél hagymát a lábas aljára, úgy nem ragad oda a rizs, vagy próbáld úgy a rizskészítés „csodatechnikáját”, hogy pontosan kétszer annyi vizet adsz az apró, fehér (vagy az egészségesebb barna) szemekhez.
Egy csésze főtt hosszú szemű rizsben körülbelül 206 kalória van, egy csésze főtt barna rizsben 216. A tudósok szerint 60 százalékkal csökkentheted ezt a kalóriatartalmat, ha főzés közben egy pici kókuszolajat adsz a rizshez. Majd amikor kész, lehűtöd: nagyjából 12 órára hűtőbe teszed. Ennek oka, hogy a módszer növelheti a rizsben lévő rezisztens keményítő arányát. Ami annyit jelent, hogy így az elfogyasztott rizst a szervezeted nem tudja olyan mértékben feldolgozni (vagyis nem alakul át glükózzá vagy glikogénné). És mivel a hasznosulás kisebb, a kalóriák száma miatt is jóval kevésbé kell aggódnod.
A tudósoknak van még egy jó hírük: a módszer kis kókuszolajjal főzött, lehűtött, majd felmelegített rizzsel is működik: eredményeik nem mutattak számottevő változást melegítés után sem a rezisztens keményítők jelenlétét illetően.
Hogy melyik a legjobb, legegészségesebb, arról nyilván lehet vitatkozni. Mi viszont egy egyszerű módszert szeretnénk most megosztani veled, ami az internetezők egyik kedvence is, egyenesen a háztartási praktikák nagyasszonyának, Martha Stewartnak a konyhájából.
Egyszerű és nagyszerű technika, amivel neked is sikerül a tökéletes rizskészítés
Már a hozzávalóknál láthatod, hogy nincs itt semmi ördöngösség. Martha egy csésze rizshez másfél csésze vizet ad, illetve fél teáskanál sót.
Az elkészítés pedig a következőképpen történik: először is forrald fel a vizet egy közepes méretű lábasban. Ha megvan, szórd bele a rizst és a sót, majd forrald fel újra. Felforrt? Akkor ideje levenni a lángot takarékra. A rizst fedd le, és körülbelül 16-18 percig főzd.
Ne piszkáld, csak a főzési idő vége felé ellenőrizd, hogy magába szívta-e a vizet. Ha a végeredményen úgy látod, mintha apró kráterek keletkeztek volna benne, akkor nagy valószínűséggel jó munkát végeztél.
Húzd félre a tűzről, és hagyd még lefedve pihenni 10 percig. Ezután villával egy kicsit megforgathatod, és lehet is tálalni!