Szörnyen jó vendégváró halloweeni receptek cukormentesen
Gökler Kriszti fitness- és életmódblogger két vendégváró receptet is megoszt most velünk, aminek a gyerekek örülni fognak a játékossága miatt, a felnőttek meg azért, mert cukormentes!
A sütőtök számtalan formában elkészíthető és nagyon jó barátságban van, akár az édes, akár a sós fűszerezéssel is. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma van, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, ezért az őszi időszakban igazi superfood. Kriszti nagy kedvence, ezért minden évben szívesen kísérletezik melyik ételbe vagy akár italba lehet belecsempészni: „Próbáltam már a sütőtököt kávéval, levesként különböző ízesítéssel, salátában. Nagy rajongója vagyok ősszel a sütőtöknek és szerencsére a családom is szívesen kóstol meg új ízeket.”
Bár, a Halloween ünneplése náluk sem mondható még hagyományosnak, töklámpást például már évek óta készítenek. Kriszti elmondása szerint, ha kisfiuk is nagyobb lesz, az sem kizárt, hogy együtt díszítik fel a lakást vagy szerveznek családi tematikus programot az alkalomból, nyitottak az új szokásokra.
Gökler Kriszti most két olyan receptet oszt meg velünk, amiben bár van sütőtök, ezt elsőre nem is mondanánk meg. Ha halloween-i partyt szervezünk, és könnyen elkészíthető vendégváró falatokat szeretnénk készíteni, vagy egyszerűen csak szívesen kísérletezünk a sütőtök felhasználási módjaival, érdemes kipróbálni a lenti receptek valamelyikét:
Sütőtökös quesadilla
Hozzávalók:
120 g csirkemell
1 ek. olívaolaj
½ ek mexikói fűszerkeverék
150 g mexikói zöldségkeverék
2 db teljes kiőrlésű tortilla lap
50 g sütőtök püré
30 g cheddar sajt
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a csirkét, megszórjuk mexikói fűszerkeverékkel és minden oldalát megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, majd fedő alatt tovább főzzük 10-15 percig, amíg megpuhulnak a zöldségek és megpirul a hús.
Az egyik tortilla lapból tetszés szerint „halloweeni tököt” faragunk, majd félretesszük. A másik tortilla lapot megkenjük a sütőtök pürével, rákanalazzuk a fűszeres zöldséges csirkét, cheddar sajtot reszelünk a tetejére, majd befedjük a kifaragott lappal. Óvatosan áttesszük egy serpenyőbe és mindkét oldalát 1-1 percig sütjük, amíg megpirul és elolvad benne a sajt.
Ízlés szerint avokádókrémmel, tejföllel is fogyaszthatjuk.
Sütőtökös-fahéjas csiga
Hozzávalók (20 db-hoz):
Tészta:
2 dl tej
1 csomag instant élesztő
80 g eritrit
½ kk. só
1 kk. fahéj
2 db tojás
60 g vaj
100 g sütőtök püré
270 g teljes kiőrlésű liszt
270 g durum fehérliszt
Töltelék:
100 g vaj
150 g eritrit
1 kk mézeskalács fűszerkeverék
1 ek fahéj
180 g sütőtök püré
Bevonó:
100 g light mascarpone40 g porrá őrölt eritrit
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és kb. 5 percig állni hagyjuk. Beleszórjuk az eritritet, a sót és a fahéjat, majd beletesszük a tojásokat, a vajat, a sütőtök pürét és alaposan összekeverjük. Végül több részletben beleöntjük a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.
A duplájára kelt tésztát szilikon nyújtólapon kb. 0,8 cm magas téglalap alakra nyújtjuk. A teljes felületet megkenjük az olvadt vajjal, rászórjuk az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet befedjük a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan feltekerjük a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a tekercset. A sütőformát bekenjük vajjal, majd egymástól 1-1 cm távolságra beletesszük a csigákat.
30 percig tovább kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
A krémsajtot összekeverjük a porrá őrölt eritrittel, ezzel vonjuk be a még meleg sütemény tetejét.