Tormás céklaleves
Előkészítési idő: 2 óra
Főzési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):
30 deka leveles tészta
2 közepes céklagumó
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 diónyi salottahagyma (más néven mogyoróhagyma)
2 gerezd fokhagyma
8 deci zöldségalaplé
10 centi friss torma
1 kávéskanál málnaecet (balzsamecet is jó)
1. A céklát csomagold be alufóliába és süsd puhára a 200 fokra előmelegített sütőben – ez a gumók méretétől függően 1,5-2 óra.
2. A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, párold meg a vaj és az olívaolaj keverékén.
3. Add hozzá a lehámozott, felkockázott céklát. Öntsd fel a zöldségalaplével, sózd, borsozd és fedő alatt főzd puhára (20 perc).
4. Ha a cékla már puha, turmixban pürésítsd, a végén pedig keverd hozzá az ecetet. Fogyasztás előtt darálj rá friss fekete borsot és kanalazz rá tejfölt. Hidegen és melegen is jó, elkészítheted előre.
Fotó és recept: Studer-Tüske Veronika