Vega töltött káposzta vagy narancsos kacsacomb káposztával? 8 ünnepi recept, amit idén ki kell próbálnod!
Ez a cikk az Éva Magazin 2023-as adventi különszámában jelent meg először. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
SÜLT KACSACOMB NARANCSMÁRTÁSSAL
Egy igazi karácsonyi főétel, amivel nem lehet melléfogni, ezt a nagyi is szeretni fogja és az alakjára figyelő unokatesó is. Könnyű elkészíteni és a salátának köszönhetően az emésztésednek sem túl megterhelő!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 50 perc
SÜTÉSI IDŐ: 1 óra 40 perc
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE:
- 4 db kacsacomb
- só, bors
- 1 fej salottahagyma
- 4 db lédús narancs
- 2 ek narancslekvár
- 1 ek méz
- 1 ek fehérborecet
- 50 g vaj
- 300 ml víz
- 1 kg krumpli
- 1 ág rozmaring
- 1 csokor kakukk fű
- 1 fej lila hagyma
- 50 g rukkola
- 3-4 db hónapos retek
1. A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, és hideg serpenyőben, bőrrel lefelé elkezdjük sütni. Ha már meleg a serpenyő, és egy kis színt kapott a kacsa, valamint kiengedett egy kevés zsírt, megfordítjuk, 2 percig pirítjuk a másik oldalán is, majd kivesszük.
2. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott salottahagymát, sózzuk, borsozzuk. Ráreszeljük 2 narancs héját, belefacsarjuk a levüket is, majd mehet bele a lekvár, a méz, az ecet és a vaj. Felöntjük a vízzel, és a felére redukáljuk – ezt fogjuk majd a tálaláskor a kacsára locsolni.
3 A krumplit kis kockákra vágjuk, és egy tepsibe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, rárakjuk a zöldfűszereket, a cikkekre vágott lila hagymát és a szintén cikkekre vágott narancsot is. Rápakoljuk a kacsacombokat, és alufóliával lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Ezután levesszük a fóliát, meglocsoljuk a szafttal, és további 40 percig sütjük. A mártással, friss salátával, illetve retekkel tálaljuk az ételt.