Karácsonyra pont jó lesz: laktózmentes vegán borleves
Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.
Vannak olyan levesek, amik valahogy a télhez, még inkább az ünnepekhez kötődnek, és szinte nem is készítjük őket máskor, csak karácsonykor. Ám ezeknek a régi kedvenceknek nem árt néha aktualizálni a receptjét, főleg, ha kiderül, hogy a családban vagy a vendégseregben valakinek ételallergiája vagy -intoleranciája van. Ezt az isteni borlevest bátran kínálhatod bárkinek, mivel sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz.
Vegán borleves (gluténmnetes, laktózmentes)
Hozzávalók:
½ csomag vaníliapuding (gluténmentes)
5 dl muskotályos fehérbor
3–5 ek cukor vagy eritrit
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
1 dl kókusztejszín
Elkészítés:
1. A bort a cukorral és a fűszerekkel együtt egy kis lábasba tesszük, majd 15–20 percig alacsony lángon gyöngyözve forraljuk, hogy az alkohol tartalma elillanjon.
2. A pudingport 1 dl hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd állandó keverés közben a felforralt borhoz adjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tejszínt is.
3. 5 perc alatt alacsony lángon készre főzzük és a fűszereket kivesszük. Melegen tálaljuk. (nem vegánok habcsókot kínálhatnak mellé.)