Vegán sütőtökös finomságok őszi napokra: gyorsan elkészíthetők és a gyerekek is imádják
Nem kell órákat a konyhában állni ahhoz, hogy ínycsiklandozó finomságok készüljenek. A következő recept-tippek mindegyike tényleg teljesen egyszerű, könnyű, pár alapanyag szükséges csak hozzá, nem utolsó sorban tápanyagokban is bővelkednek és a legkisebbektől a legnagyobbakig bárki szívesen fogyasztja majd a hűvös őszi estéken.
Sütőtökös curry
Egy igazán különleges ízvilágú étel, ami nagyon gyorsan elkészíthető
Hozzávalók:
- 500 g sütőtök, megtisztítva és kockákra vágva
- 1 közepes hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál currypor
- 1 doboz kókusztej (400 ml)
- 1 doboz konzervált csicseriborsó (400 g), lecsepegtetve
- Só és bors ízlés szerint
- Friss koriander a díszítéshez
- Rizs vagy naan kenyér az adagoláshoz
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Adj hozzá hagymát és fokhagymát, majd párold üvegesre. Keverd hozzá a curryport, majd add hozzá a sütőtököt és a kókusztejet. Főzd a sütőtököt, amíg puha nem lesz (kb. 15-20 perc). Adj hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, majd főzd további 5 percig. Sózd és borsozd ízlés szerint. Tálald rizzsel vagy naan kenyérrel, és szórd meg friss korianderrel.
Sült sütőtök-krémleves
Az örökzöld kedvenc krémleves, ami ebben a kiadásban attól lesz különleges, hogy a hozzávalókat előtte egy tepsiben sütöd össze.
Hozzávalók:
- 500 g sütőtök, megtisztítva és két félbe vágva
- 2 db közepes méretű édesburgonya (ez adja majd a leves sűrűségét)
- 1 közepes méretű paradicsom
- 1 közepes lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj vagy 5 dkg vaj
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál mustár
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 4 csésze zöldségalaplé
- Só és bors ízlés szerint
- A díszítéshez: friss petrezselyem vagy koriander, és tányéronként 1 teáskanál tökmagolaj
- Feltétként: pirított tökmag, zsemlekocka, vagy reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt, és egy nagyobb kivajazott tepsiben készítsd össze a hozzávalókat, majd süsd meg 200 fokon az összes zöldséget, amíg a tök elkezd megpirulni (kb. 20-25 perc). Egy fazékban forrald fel, vagy készíts leveskockából kb. 2 liter alaplevet és add hozzá a készre sült összetevőket, és ízlés szerint a fűszereket. Keverd össze, használj botmixert vagy turmixgépet a leves elkészítéséhez, végül még sózd, borsozd igény szerint. Tálald melegen, az ajánlott feltétekkel.
Sütőtökös zabkása
Dobd fel az egyhangú és szürke őszi reggeleket, bátran használj a zabkásához is sütőtököt!
Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely
- 2 csésze növényi tej (pl. mandulatej vagy kókusztej)
- 1 csésze sütőtök püré (előkészítheted sütőtök főzéssel és turmixolással)
- 1/4 csésze juharszirup vagy datolya szirup
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- Egy csipet só
- Friss gyümölcsök vagy diók a tetejére
Elkészítés:
Egy közepes lábosban keverd össze a zabpelyhet, növényi tejet, sütőtök pürét, juharszirupot és fűszereket. Melegítsd közepes lángon, és főzd, amíg a zabpelyhek megpuhulnak és a keverék besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Tálald friss gyümölcsökkel vagy diókkal megszórva.