Zöldbabos spárgasaláta
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók egy tálhoz:
•1 csomó zöldspárga (vagy1 doboz konzerv)
• 30 deka héjas, zöld lóbab (vagy zöldbab)
• 1 evőkanál érett balzsamecet
• bő fél deci extra szűz olívaolaj
• 1-1 marék bazsalikom-, menta- és borsmustárlevél
• parmezánforgácsok ízlés szerint
• tengeri só
• bors
1. Lobogva forró, sós vízbe állítsd bele a spárgaszálakat 1 percre, aztán fogóval óvatosan szedd ki őket szűrőbe, és folyó hideg víz alatt hűtsd le. (Erre a műveletre, vagyis a blansírozásra konzerv spárga esetében nincs szükség.) A lóbabot héjastul dobd forró vízbe, 2 percig főzd, aztán csöpögtesd le, frissítsd fel hideg vízzel, majd fejtsd ki amagokat a héjakból. A borsót is főzd 5 percig forró sós-cukros vízben, aztán folyass rá hideg vizet és alaposan csöpögtesd le. Papírtörlőn szárogasd meg a zöldségeket, a spárgát vágd darabokra, és salátástálon forgasd össze őket.
2. A balzsamecetet és az olívaolajat befőttesüvegben keverd össze, ízesítsd tengeri sóval, frissen őrölt fekete borssal, zárd le az üveg tetejét és alaposan rázd össze. Locsold meg az öntettel a zöldségeket, forgasd bele az összetépkedett levélfűszereket is. Hintsd meg a tetejét parmezánforgácsokkal. Kínálj mellé rozmaringos focacciát.
Tipp: Ha nagyobb élelmiszer-áruházakban, ázsiai boltokban sem találsz lóbabot, a hazai zöldbab is kiválóan helyettesítheti.
Recept: Simándi Júlia, Fotó: Andrew Lehmann, André Martin/ACPsyndication.com