Ezt a 10 élelmiszert nem tárolhatod a végtelenségig: egy idő után bizony ezek is használhatatlanná válnak

Ma már minden élelmiszer csomagolásán feltüntetik a fogyaszthatósági időt, amelynek lejárta után nem ajánlott az adott termék elfogyasztása. Vagy azért, mert az állagában és a színében változások következnek be, vagy azért, mert egész egyszerűen megromlik, és nemhogy élvezhetetlen lesz, hanem egyenesen meg is betegedhetünk tőle. Ha ugyanis elszaporodnak benne a baktériumok, komoly egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.
Milyen élelmiszerek állnak el korlátlan ideig?
Van néhány élelmiszer, melyről elmondható, hogy szinte korlátlan ideig eláll, hiszen sem az ízvilágából nem veszít, sem pedig állagában nem történik semmilyen változás. A méz például antibakteriális hatásának köszönhetően sohasem romlik meg, és bármikor elfogyaszthatjuk. A legrosszabb, ami történhet vele az az, hogy kicsit kikristályosodik, és nem lesz ugyanolyan az állaga, mint azelőtt. Hasonlóan megőrzi a végtelenségig a minőségét a só, mivel nincs benne semmi olyan szerves anyag, mely megromolhatna és lebomolhatna. A különböző száraz hüvelyesek pl. lencse, bab, csicseriborsó bár a hosszú évek alatt a kamrában és a szekrényben keményebbé válhatnak, és több ideig kell őket főzni az elkészítés során, szinte sohasem romolhatnak meg. Hasonló a helyzet a rizzsel, mely megfelelően tárolva korlátlanul eltartható.

Innen tudhatjuk, hogy egy étel már nem alkalmas fogyasztásra
Természetesen a legtipikusabb jele annak, hogy egy étel már nem ehető, az az, ha megpenészedik, illetve megbüdösödik, de azért nem minden élelmiszerről lehet egyértelműen megmondani elsőre, hogy jó-e még, vagy már nem érdemes számolnunk vele a következő étkezés alkalmával. Ha egy hosszú ideig tárolható élelmiszer pl. szárazáru dohos illatot ont magából, ne fogyasszuk már el. Hasonló a helyzet az avas aromát magukból árasztó dolgokkal, ezeket is mindenképp tegyük a kukába. Sok élelmiszer a megváltozott színével, állagával és csomós szerkezetével próbálja felhívni a figyelmet romlott állapotára, és míg a konzerveknél a felpúposodás jelzi a szavatossági idő lejártát, addig a dióféléknél és fűszereknél a kellemetlen, kesernyés íz késztethet a kukába dobásukra.