Avas? Fonnyadt? Beszáradt? Ne dobd ki!

Fotó: Photl.com
- A tél folyamán nedvességét vesztett diót áztassuk egy kis ideig hideg tejben, majd szikkadás után daráljuk meg. Pont olyan, mint a friss.
- A megfonnyadt hagymákat vágjuk fel, dinszteljük meg sóval és zsiradékkal, majd jól záródó kis üvegekbe tegyük. Hagymával készült ételeknél használhatjuk fel. Hűtőben több hétig eláll.
- Beszáradt lekvárt keverjünk el meleg vízzel, lassan kevergetve melegítsük fel. Olyan, mint új korában. Ha esetleg penészes, azonnal dobjuk ki, még akkor is, ha sikerült leszedni azt a tetejéről.
- Az avas zsír elveszti kellemetlen szagát, ha hagymával vagy egy darab kenyérhéjjal felforraljuk.
- Az étolajat nem tanácsos alacsony hőmérsékleten tartani, mert homályos, zavaros lesz. Legjobb tárolása szobahőmérsékleten, sötét, száraz helyen történik.
- Tarhonyát, zsemlemorzsát, mákot, hüvelyeseket vászonzacskóban, szellős helyen tarthatunk el legtovább.
Fotó: Photl.com
- A margarinnal készült étel vajízűvé válik, ha a tepsit sütés előtt vajjal kenjük ki.
- A gomba készítésénél soha ne szedjük le a kalap héját, mert abban van a legtöbb vitamin. A szárát se vágjuk le, csak a homosos alsó talprészt, így a rántott gomba sütésénél a lyukban nem áll meg az olaj.
- A rántani szánt gombát először szűrőkanálra téve 2-3 percig abáljuk enyhén ecetes vízben, majd jól csepegtessük le, így nem szívja magába az olajat.
- A műbeles virsli ízletebb lesz, ha nem vízben, hanem gőz felett főzzük.
- A hüvelyeseket langyos vízben mossuk meg, ugyancsak langyos vízben tegyük fel főni. Csak akkor sózzuk, amikor már majdnem megpuhult, különben megkeményedik.