6 jelölés az élelmiszerek címkéjén, amit érdemes jobban megjegyezned: te tudod, mit jelentenek?

Az élelmiszerek címkézését az Európai Unió kötelezően szabályozza, amellyel azt kívánják biztosítani a fogyasztók számára, hogy a lehető legátfogóbb tájékoztatást kaphassák a megvásárolni kívánt termékekről. Tehát lehet egy termék bármennyire színes vagy szép, mindenképpen olvasd el, hogy milyen információk találhatók a címkéjén.
Mit olvashatunk le az élelmiszerek címkéjéről?
A szabályozás szerint az élelmiszerek címkéjén vannak olyan adatok, amelyeknek kötelezően szerepelniük kell. Ilyen a termék pontos megnevezése, a nettó mennyisége, valamint az összetevők listája is, melyet százalékos arányban kell megadni. Az összetevők esetén kiemelt figyelmet kell szentelni azoknak a hozzávalóknak, amelyek az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthatnak ki, ekkor találkozhatunk például „a nyomokban mogyorót/tejet/tojást tartalmaz” kifejezésekkel. Az összetevőkkel kapcsolatban azt is ki kell emelni az egyes gyártóknak, hogy az adott élelmiszer milyen arányban tartalmaz természetes, természetfazonos vagy mesterséges aromát.
A címkén a fogyaszthatóságot a minőségi idő lejártával jelölik, illetve azt is leolvashatjuk róla, hogy melyik országból származik az adott termék, ki a gyártó vagy az importőr, és mindemellett az élelmiszercímke a tápértékre vonatkozó információkat is jelöli. Sőt, a címkék az olyan egészségügyi hatásra vonatkozó állításokkal is bírnak, hogy egyes termékek bizonyos vitaminokat, több rostot, kevesebb zsírt vagy cukrot tartalmaznak. Ezek azonban csak a valóságnak megfelelő, tudományos tényeken alapuló információk lehetnek, ellenkező esetben megtéveszthetik a vásárlót.

Mik azok az E-számok?
Az egyes élelmiszer-adalékanyagokat az Európai Unió különböző szempontok alapján vizsgálja, majd jóváhagyás után E-számmal látja el. Ezek az anyagok azonban a későbbiekben is folyamatos felülvizsgálatokon és esetleges módosításokon eshetnek át az aktuális tudományos tények és adatok ismeretében.