Glutén- és laktózmentes mézeskalácsrecept

Borítókép: Glutén- és laktózmentes mézeskalácsrecept Forrás: glutenfreeonashoestring.com
Pont olyan mint az eredeti recept, de ezt a mézeskalácsot glutén- és laktózmentesen étkezők is bátran fogyaszthatják.

Mivel a szűkebb családomban nincs senki, aki a gluténre vagy a laktózra érzékeny volna, mindig nagy fejtörést jelent számomra valaki olyat megvendégelni, aki bizony nem ehet ilyen összetevőket tartalmazó ételeket. Éppen ezért már egy ideje elkezdtem gyűjtögetni a bármikor előhúzható és viszonylag gyorsan el is készíthető glutén- és laktózmentesen készülő recepteket, most, karácsony derekán pedig adta magát a helyzet, hogy egy mézeskalácsos alap tésztát is kipróbáljak, hiszen minden évben sütök kis emberke-, hópehely- vagy csillagformákat, amiket aztán ki is díszítek. A most következő recept örömére szolgálhat a glutén- és laktózérzékenyeknek, mivel az íze szinte megkülönböztethetetlen az eredeti, búzafinomliszttel készült tésztától.

Glutén és laktózmentes változat készítésének lépései:

Elkészítési idő: 30 perc plusz hűtés 4 óra
4 személyre
Gluténmentes laktózmentes mézeskalács
Hozzávalók
  • 120 g laktózmentes vaj
  • 200 g barnacukor
  • 200 g akácméz (más virágméz is lehet)
  • 550 g gluténmentes lisztkeverék
  • 2-3 tk mézekalács fűszerkeverék
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • 100 g porcukor (díszítéshez)
  • néhány tk hideg víz (díszítéshez)
  • ételszínezék (díszítéshez)
1. lépés
A vajat a cukrot és a mézet egy edény fölötti gőzön lassan megolvasztjuk, addig keverjük, míg homogén nem lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
2. lépés
A lisztet, sütőport, mézeskalács fűszerkeveréket, sót, kakaóport és a tojást összedolgozzuk, először a kézihabverő dagasztó kanalával, majd kézzel folytatjuk.
3. lépés
Hozzáadjuk a mézes keveréket és kézzel alaposan homogénre gyúrjuk a tésztát. Ha nagyon ragadósnak ítéljük, még egy pici liszttel segíthetünk rajta.
4. lépés
Kész masszát letakarjuk és legalább 4 órára, (de egy teljes éjszakára még jobb) hűtőbe tesszük.
5. lépés
Ha a tészta kihűlt, a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsire sütőpapírt teszünk. A tésztát egy gyúródeszkára szórt gluténmentes liszten átgyúrjuk, mutatóujj vastagságúra kinyújtjuk és elkezdjük kiszaggatni.
6. lépés
Ha a sütő elérte a kellő hőfokot, a középső rácsra tesszük és 10-12 percig sütjük a formákat.
7. lépés
Ha díszíteni akarjuk a mézeskalácsformákat, a porcukorhoz hideg vizet keverünk addig, amíg nyúlós anyagot nem kapunk. (Adagolhatunk hozzá pár csepp ételfestéket is, ha színes díszítést akarunk.)
8. lépés
A porcukros masszát nyomózsákba tesszük (a műanyag a legjobb), a száján kis rést vágunk és óvatos mozdulatokkal díszítjük a sütiket.