Most kell elkészíteni a gyógyító fenyőrügyszirupot: egyszerűbb, mint hinnéd!

Borítókép: Most kell elkészíteni a gyógyító fenyőrügyszirupot: egyszerűbb, mint hinnéd! Forrás: IaroshenkoM / Envato
Májusban megjelennek a friss hajtások a fenyők ágain, amelyek telis-tele vannak vitaminokkal és más értékes hatóanyagokkal. Ezekből készül a fenyőrügyszirup, amely felső légúti megbetegedések megelőzésében, és a tünetek enyhítésében is csodaszernek mondható. Mutatjuk, hogyan készítheted el házilag.

Ha van a kertedben, a környékeden fenyőfa, vagy tavasszal fenyőerdőben sétálsz, megfigyelheted, hogy májusban televannak az ágvégek világoszöld hajtásokkal. Ezeket nevezzük – kissé megtévesztő módon – fenyőrügynek, tehát nem a klasszikus rügyekről van szó, hanem a friss hajtáscsúcsokról. Ezeken nemcsak világosabbak a tűlevelek, mint a fenyő többi részén, hanem jóval puhábbak is. Nem utolsó sorban pedig tápanyagtartalmuk is kiemelkedő, emiatt évszázadok óta használják a népi gyógyászatban a felső légúti panaszok enyhítésére.

A gyógyító fenyőrügyszirup

A fenyőrügyben található illóolajok – például pinén, limonén és borneol – gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és nyákoldó hatással bírnak. Emellett a friss fenyőhajtás rendkívül gazdag C-vitaminban (hatszor annyit tartalmaznak belőle a tűlevelek, mint a citrom vagy a narancs), ami támogatja az immunrendszert, segít a megfázás elleni védekezésben, és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Tartalmaz továbbá flavonoidokat, gyantát, keserűanyagokat, valamint kalciumot, káliumot és magnéziumot is, amelyek általános erősítő és regeneráló hatással bírnak a szervezetre.

A fenyőrügyből készült szirupot vagy fenyőrügyes mézet elsősorban hurutos köhögés, torokfájás, megfázás és hörghurut kezelésére használják. Nyákoldó tulajdonságai segítenek fellazítani a letapadt váladékot, ezzel elősegítve a könnyebb köhögést és a légutak tisztulását. Antibakteriális hatása révén enyhítheti a torokgyulladást, és csillapíthatja a száraz, ingerlő köhögést is. Nem utolsósorban az íze is jóval kellemesebb, mint a más, gyógyszertári köptetőké, köhögéscsillapítóké, így a gyerekek is szívesen elfogadják. Egyedül cukorbetegeknél és 2 éven alatti gyermekeknél nem ajánlott a használata, magas cukortartalmánál fogva.

Forrás: Frey-Kovács Brigitta
A fenyőrügyeket könnyű megkülönböztetni az ág többi részétől, hiszen sokkal világosabbak és puhábbak.

A fenyőrügyek begyűjtése: mire kell figyelni?

A lucfenyő tűleveleinek a legmagasabb a tápanyagtartalma, de gyógyászati célra szokták még alkalmazni az erdei fenyő, az ezüstfenyő és a jegenyefenyő friss hajtásait is. Nagyon fontos, hogy csak olyan fenyőrügyeket szabad leszedni, mely vegyszermentes, tehát nem permetezték és a forgalmas utaktól távol esik. Ha a saját kertedben ilyet nem találsz, akkor tervezz be egy kellemes tavaszi kirándulást valamelyik fenyvesünkbe, ahol szedhetsz egy jó nagy tálnyi fenyőrügyet! A 2-6 centis friss hajtásokat érdemes felhasználni, ezeket kézzel is könnyen le lehet csippenteni, nincs szükség általában metszőollóra (ugyanakkor, ha szúrósabb fajtájú a fenyő, akkor a kesztyű hasznos lehet). Nagyon fontos, hogy a szintén örökzöld tiszafáról véletlenül se szedj hajtásokat, mert annak minden része mérgező! Szedés közben érdemes arra is figyelni, hogy lehetőleg több fáról és minden oldalukról egyenlően szedd le a rügyeket, hogy arányosan tudjanak növekedni.

Ha a szedéssel megvagy, akkor nekiláthatsz a fenyőrügyszirup elkészítésének: