4 ok, amiért fontos, hogy egészséges bébiételt kapjon a baba
Ez a cikk a Drogerie Markttal együttműködésben jött létre.
A babák hozzátáplálása kényes folyamat; az anyatejet először csak egyszerű, természetes alapanyagokkal szabad kiegészíteni. Most összefoglaljuk, miért fontos, hogy az első hónapokban egészséges ételeket kapjon a gyerekünk:
1. A baba szervezete még nem ismer mást az anyatejen kívül. Ezért rendkívül fontos, hogy csak nagyon fokozatosan kezdjük azt megismertetni új ízekkel és tápanyagokkal; ha adtunk neki például sütőtököt, akkor néhány napig még ne adjunk mást. 4-6 hónapos korban egyszerre még csak egy hozzávalót kapjon. (A WHO egyébként 6 hónapos kortól ajánlja a hozzátáplálást, kezdetben naponta 2-3 étkezéskor.)
2. Mivel majdnem minden családban előfordul valamilyen ételallergia vagy -érzékenység, ezért oda kell figyelnünk arra, hogy adalékanyagok ne jussanak a csecsemő szervezetébe. Ha bébiételt adunk a gyereknek, akkor is olyat válasszunk, amely egy vagy maximum két összetevőből áll.
3. Ijesztő méreteket ölt a gyerekelhízás és sajnos egyre gyakrabban már csecsemőkorban elkezdődik. Kutatások szerint a jelenség közvetlen összefüggésben áll azzal, hogy a babák sokszor már a hozzátáplálás kezdetekor hozzáadott cukrot és sót tartalmazó bébiételt kapnak. Az ilyen termékeket, ha lehet, kerülnünk kell.
4. Mindannyian találkoztunk már válogatós gyerekkel és nagyon gyakran már egyéves kora előtt közli velünk a babánk, hogy mi az, amiből köszöni, nem kér. Minél természetesebb hozzávalókból készült ételeket adunk neki, annál könnyebben haladhatunk később az egyszerűtől a bonyolultabb ízekig.