8 hagyományos karácsonyi fogás, melyek nélkül nem ünnep az ünnep

Borítókép: 8 hagyományos karácsonyi fogás, melyek nélkül nem ünnep az ünnep Forrás: Pexels/picjumbo.com
Karácsonykor a legtöbb ember tányérjára ízletes hagyományos ételek kerülnek, melyek, mondhatni, elmaradhatatlan velejárói az ünnepnek. Mutatjuk a klasszikus karácsonyi fogásokat, amik nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról.

Szinte nincs olyan ember a Földön, akinél a karácsony eljövetelekor ne kerülne legalább egy ikonikus ünnepi étel az asztalra. Év végén mindenki elrugaszkodik egy kicsit a szokásos fogásoktól, és előkerülnek a finomabbnál finomabb ünnepi ételek, melyeket elkészíteni épp oly öröm, mint elfogyasztani. De nem mindig volt ez így, már, ami a hagyományos ételeket illeti, hiszen a klasszikus töltött káposztával és bejglivel ellentétben régen más fogásokat részesítettek előnyben az emberek az ünnepek alatt. Azt, hogy ma miket fogyasztunk karácsonykor, nagyban befolyásolják a régi idők szokásai, illetve a különböző babonák és hiedelmek, melyekre akkoriban alapoztak. Voltak ugyanis olyan ételek, amiktől jó szerencsét reméltek az emberek, míg más élelmiszereket igyekeztek nem fogyasztani, hogy elkerüljék a rossz ómeneket és a következő évre vonatkozó szűkölködést.

Ezt ették régen karácsonykor

Ma már a különböző húsos ételek elmaradhatatlan velejárói az ünnepnek, de régen, mivel a karácsonyt megelőző időszakban böjtöltek az emberek, és az önmegtartóztatásnak és mértékletességnek rendszerint december 24-én és 25-én lett vége, szenteste illett böjti ételeket fogyasztani, amik sem tejtermékeket, sem pedig húsárut nem tartalmaztak.

Forrás: Unsplash/Alexander Mils

A családi lakomák rendszerint az esti harangszó vagy az esthajnalcsillag megjelenésekor kezdődtek, de egyes vidékeken nem volt az sem ritka, hogy az éjféli mise után nyitották meg különböző gasztronómiai finomságokkal az ünnepi szezont. December 24-én népi böjti bablevest fogyasztottak, természetesen hús nélkül, és amikor már mindent lehetett enni, az asztalokra került a húsleves, az orjaleves, főételnek a gesztenyével töltött pulyka, a halkocsonya, a töltött káposzta, és az elmaradhatatlan karácsonyi édességek is, mint például a bejgli.

A 19. században az arisztokraták és a gazdagabbak más ételeket preferáltak, mint a szegény családok, így a tehetősebb rétegeknél a fogoly, a fácán és a szarvas, illetve a tengeri és édesvízi halak kerültek az ünnepi asztalra. Az 1970-es években népszerűvé vált a kacsacomb, a majonézes burgonya és a nudli is, és természetesen az igazi retró szaloncukor is a karácsonyi ünnep jelentőségteljes szimbóluma volt. Ekkoriban előfordult olyan is, hogy akár hétfogásos lakomát is tartottak, amit előétellel és hallal kezdtek, majd a főételeket követően desszertkülönlegességekkel és déli gyümölcsökkel zártak.

Olvasd el galériánkból, melyek a hagyományos ünnepi fogások, melyeket mindenképp készíts el idén karácsonykor!