Nagytakarítás a mélyhűtőben – meddig állnak el a fagyasztott ételek?

Az év első hónapjában te is igyekszel rendet tartani az életteredben, azzal a reménnyel, hogy ez a jó szokás a későbbiekben is fennmarad? A következő hétvégére kiadós szortírozás ütemeztél, hogy helyet szabadíts fel az új dolgoknak, és reméled, hogy a gigantikus takarítás spirituális megtisztulással is jár?
A konyhába érve érdemes alaposan átvizsgálnod a dolgokat, csoportosítanod a bontott csomagolású azonos alapanyagokat és megszabadulnod azoktól az ételektől, amik már fogyasztásra alkalmatlanok. Könnyen lehet azonban, hogy egy fontos terület kimarad a sorból: talán már idejét sem tudod, hogy mikor tisztelted meg utoljára a mélyhűtődet azzal, hogy alaposan kipakoltad, le is olvasztottad és visszapakolásnál kiválogattad a lejárt szavatosságú termékeket.
Hajlamosak vagyunk ugyanis úgy tekinteni a fagyasztóra, mint valami feneketlen bendőjű hibernáló mágusra, amit csak tömünk, tömünk, míg végül teljesen megfeledkezünk róla, hogy mit is halmoztunk fel benne. Például ilyen megfontolásból:
Ha te is előszeretettel pakolod tele a mélyhűtődet, biztosan ismerősek ezek a gondolatok. Van azonban egy rossz hírünk: bizony, minél több időt töltenek az ételek a fagyasztóban, annál rosszabb lesz az ízük és a minőségük, sőt, ezeknek is lejár egyszer a szavatossága.
Érdemes tehát okosan raktározni: maximum két étkezésre elegendő adagokba porciózni az ételeket, az újrahasznosítható tárolókon feltüntetni a csomag tartalmát és a fagyasztás dátumát, valamint nagyjából háromhavonta nagytakarítást végezni, hogy az összes csontváz előkerüljön a (jég)szekrény mélyéről.