Még nem ért véget a befőzés szezonja! 5 finomság, amit tudsz eltenni télire

Sütőtöklekvár üvegben, háttérben tök és fűszerek. Forrás: tatiana_bralnina / Envato
A legtöbben a befőzést a nyárral párosítják gondolatban, hiszen ekkor érik a legtöbb termény a kertben, amelyeket el lehet rakni télire különböző formákban. De késő ősszel is terem még néhány dolog, amiből készülhet lekvár, befőtt, szörp és savanyúság is.

Bár a legtöbben azt hiszik, szeptemberrel lezárul a befőzési szezon, valójában az ősz utolsó heteiben is bőven akad munka a kamrapolcok feltöltésével. A természet még ilyenkor is bőkezű, csak más arcát mutatja: a nyár édes, napérlelte ízei helyett karakteresebb, fűszeresebb, mélyebb aromák kerülnek az üvegekbe. A befőzés ebben az időszakban kicsit más hangulatú. Már nem a nagy fazekak rotyognak a nyári hőségben, hanem a konyha melegét adó tűzhely mellett, vastag pulóverben, egy bögre tea társaságában készülnek a télre szánt finomságok. Az őszi befőzés nemcsak a tartósításról szól, hanem egyfajta lelassulásról is – arról, hogy a hűvösebb napokon is megőrizhetjük a kert ízeit és illatait.

Forrás: GroundPicture / Envato
Nem a szilva az utolsó termés, amit befőzhetünk az évben.

Ha szerencsések vagyunk, még a nyár ízeiből is menthetünk egy keveset a téli hónapokra, hiszen a folytontermő málnafajták (mint például a Polka) az első komolyabb fagyokig teremnek. De ilyenkor van szezonja a sütőtöknek, a birsalmának, az almának, még a szőlőnek is, amelyekből többféle finomság is készülhet. Sőt, nemcsak az érett, hanem az éretlen terméseket is lehet hasznosítani: a zöld paradicsomból kiváló savanyúság varázsolható. Az ősz végi alapanyagokhoz pedig általában bátrabban használunk fűszereket: a fahéj, a szegfűszeg, a chili vagy a fokhagyma mind-mind segít kihozni a zöldségek és gyümölcsök intenzív ízeit.

Most mutatunk hat egyszerű, de nagyszerű receptet, amelyekkel meghosszabbíthatod a befőzési szezont, és télire is gondoskodhatsz egy kis házi ízutazásról.