A borkóstolás a mateknál is jobban megdolgoztatja az agyat?

Ne ringassuk magunkat tévképzetekbe – ez nem azt jelenti, hogy innentől mértéktelen módon kellene minden egyes pohár fenekére néznünk, amely a kezünk ügyébe kerül, itt is kulcsfontosságú a megfontoltság és a mértékletesség. A kutatás előnyös paraméterei csak abban az esetben működőképesek, ha kisebb tételekben gondolkodunk. Hagyományos értelemben a borkóstolás nem egy egész pohár, csupán egy-egy korty elfogyasztását jelenti az adott típusú borból, így érdemes ehhez tartanunk magunkat.
A borkóstolás során kibontakozóban lévő érzékeinket akkor tudjuk a legmagasabb szinte képezni, ha a bor „koncentrált”, vagyis egy-egy korty alapú profilját próbáljuk megismerni. A kutatás szerint a borkóstolás az agy motorikus funkcióit aktivizálja, stimulálja a memóriát és az általános érzékelést. Gyakorlati szinten ez azt jelenti, hogy az agyunkban található sejtek még aktívabban lépnek működésbe az ízérzékelés, a szaglás együttes hatására, mint teszik azt például zenehallgatás vagy matekozás közben.