Miért nem nekem jutott az eszembe: melegvízben oldódó csomagolás
Éppen ezért csaptam a homlokomra, amikor belefutottam egy cikkbe Holly Grounds egyetemi hallgató klímabarát újításáról a goodnewsnetwork.org-on, ahol arról mesélt, hogy kénytelen volt kifejleszteni az „oldható tésztacsomagolást”, miután felismerte, hogy a gyorslevesek milyen elképesztő környezeti károkat okozhatnak.
A ramen 10 perc alatt elkészül és nagyjából ennyi idő alatt el is fogy, miközben a csomagolásának 8 évtized kell a lebomláshoz.
Számtalan próbaverzió után Groundsnak sikerült megoldást találnia a problémára, hogy ne csak a tészta borítását, de a fűszerekét is kiváltsa egy úgynevezett biofilm csomagolással. Ez az anyag elég vastag ahhoz, hogy megvédje a tésztát, de elég vékony ahhoz, hogy forró vízbe dobva, percek alatt feloldódjon, és ízletes alaplévé alakuljon át.
A forradalmi újítás kukoricakeményítőt, vizet, glicerint és fűszernövényeket tartalmaz, vagyis 100%-ban ehető és lebomló. Persze higiéniai okokból szükség van sajnos hagyományos csomagolásra is, de Grounds ezt egy egyszerű papírcsomagolással oldotta meg. Ugyan egyelőre sajnos még nincs forgalomban a biofilmes ramen, mi nagyon szurkolunk, hogy mielőbb a polcokra kerüljön!
Ha addig is szívesen ennél rament, de szennyezni továbbra sem szeretnéd a környezetet, akkor kattints a linkre, ahol megtalálod a házi verziójának receptjét.