Mi mit jelent a boros címkén?

Kötelező vagy választható jelölés?
Több típusa létezik a boros címkéken szereplő jelöléseknek, adatoknak. Vannak olyanok, melyeket mindenképpen kötelező feltüntetni, és olyanok is, melyek nem kötelezők, de a vonatkozó szabályozás szerint használhatók, viszont, ha feltüntetik őket, akkor bizonyos feltételeknek meg kell felelnie az adott bornak. Ezen kívül szabadon használható jelölések is léteznek, melyek lényegében az előző két kategóriába nem tartozó kifejezések, adatok vagy szavak lehetnek, de semmiképpen nem téveszthetik meg a fogyasztót. Mivel a törvényi előírások, jogszabályok – melyek mellett még a védett eredetű borokról szóló rendeletek, és a borvidékek saját termékleírásai is tartalmazhatnak az adott borvidéken alkalmazandó feltételeket, javaslatokat a jelölési szabályokra – nagyon szerteágazók és részletesek, most csak általános, fő adatokat, jelöléseket ismertetjük
Mindenképpen a címkén a helye – Kötelezően feltüntetendő adatok
Néhány adatnak kötelezően szerepelnie kell a címkéken. Ilyen a bor eredetvédelmi kategóriájának jelölése (lásd következő bekezdés), a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban (% vol) kifejezve, fél térfogatszázalék-egységekben (tehát egész vagy fél térfogatszázalékra kerekítve), az űrtartalom, a származási ország és a palackozó adatai. Valamint szerepeltetni kell a tételazonosító jelzést (a forgalomba hozatali engedély azonosítóját, melyet az „L”, „NÉBIH”, „FHE” vagy „forgalomba hozatali engedély” feliratok valamelyike előz meg, illetve feltüntethető az ún. LOT szám is, mely a gyártási tétel számot jelöli), de fel kell tüntetni az allergén-tartalmat (pl. szulfitok/kén-dioxid, stb.) is.