10 étel, ami nem fog puffadást okozni, sőt hozzájárul az emésztésed működéséhez: lapos marad tőlük a hasad!

Miért alakulhat ki a puffadás?
Alapvetően a puffadás egy nagyon gyakori emésztőrendszeri tünet, amely során a has kellemetlenül telítettnek, duzzadtnak érződik. Az állapot kialakulásához számos tényező vezethet, gyakori ok például a túl gyors evés, a túl sok szénsavas ital fogyasztása, illetve a túl sok só vagy éppen cukor bevitele, ezentúl bizonyos ételek rendszeres fogyasztása, amelyek hozzájárulhatnak a puffadáshoz. Ilyenek lehetnek a hüvelyesek, káposztafélék, tejtermékek. Emellett a különböző ételintoleranciák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy puffadjunk, például a laktóz- és gluténérzékenységnek is rendszeres tünete.
Mikor érdemes orvoshoz fordulni puffadás miatt?
Annak ellenére, hogy az esetek jelentős százalékában ártalmatlan a puffadás, mégis, ha rendszeresen tapasztaljuk ezt a kellemetlen tünetet, és eemellett fogyással, véres széklettel, hasmenéssel jár, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis ilyenkor komolyabb problémák is állhatnak a háttérben, mint például IBS, gyulladásos betegségek vagy hormonális zavarok.

Amennyiben szeretnénk a megelőzésre törekedni, akkor érdemes az étkezésre komoly hangsúlyt fektetni, hiszen ez kulcsszerepet játszik a puffadás megelőzésében, enyhítésében. Bizonyos ételek természetes módon segítik az emésztést, ezáltal csökkentik a bélgázok képződését, és elősegítik a belek egészséges működését. Ami pedig különösen jó hír, hogy ezek nemcsak a puffadás ellen hatásosak, de hozzájárulnak a laposabb, feszesebb has eléréséhez is. Nézzük is, melyek ezek!