15 egyértelmű jel arra, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

Sokunkat elöntene a hideg veríték, hogy látnánk egyes élvezeti termékekben (csoki, édesített müzli, cukorkák, fagyi) mennyi hozzáadott cukor van. Hidegrázós a szembesítés, amikor kockacukrokkal illusztrált fotókon látjuk a valóságot. Ám azt mindenképp érdemes leszögezni, hogy a cukor egyike azon alap energiaforrásoknak, amire szervezetünknek szüksége van. Nélküle nem tudnánk működni.
Persze - és most jön a lényeg - nem mindegy milyen formában vesszük magunkhoz azt a bizonyos cukrot. Ugyanis van a "jó’ cukor", mely egyik változata a gyümölcsökben és zöldségekben található fruktóz. De a tejtermékekben gazdag élelmiszerekben található laktóz is természetes cukor, mely – mondjuk ezt egy laktóz érzékenynek… – kevesebb problémát general a szervezetben. E két cukorfajta rostokat és kalciumot is tartalmaz.
A probléma azokkal a cukrokkal van, melyeket úgy adnak pluszban hozzá az élelmiszerekhez. Ezek a feldolgozott élelmiszerekben találhatóak meg.
A tejespultban a joghurtitalok, az ízesített, édes joghurtok, a tejdesszertek sorolhatók ide. A nasi szekcióból kár is bármelyik fajta édes rágcsát, csokiszeletet kiemelni, mind-mind feldolgozott élelmiszer, ami csurig van töltve hozzáadott cukorral.
Az édes ízt adó hozzáadott cukor persze lehet természetes is, ilyen a méz vagy a juharszirup. Bár egészségesebbek, mint az asztali cukor, ám mégis több kalóriát adnak és nem sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Alattomos dolog a cukor, tartós gyulladásokat tarthat fenn, súlygyarapodást okozhat, az elhízás katalizátora lehet, cukorbetegség alakulhat ki általa, növelheti a szívbetegségek megjelenésének esélyét, májproblémákhoz vezethet a túlzott hozzáadott cukor fogyasztása és nem utolsó sorban a rák kialakulásának egyik okozója is lehet.