Ezt edd vacsorára 50 év felett, és olvadni fognak rólad a kilók úgy, hogy jól is fogsz lakni
Mára már számos eszköz a rendelkezésünkre áll, hogy késleltessük az öregedés jeleinek megjelenését a hajfestéstől kezdve a különböző ránctalanító eljárásokig, de a hormonokkal szemben nehezebb küzdeni. A Testkép podcastunk korábbi adásában Macpherson Éva természetgyógyász, funkcionális táplálkozási tanácsadó részletesen mesélt arról, hogyan befolyásolják a hormonok a testünket az életkor előrehaladtával. A menopauza idején (amely nőknél 45-60 éves kor közé tehető általában) egy sor hormonális változás megy végbe a szervezetben. Lecsökken, majd megszűnik a petefészek tüszőhormon termelődése, ami nem csak azt jelenti, hogy búcsút mondhatunk a termékenységnek. Csökken a szív- és érrendszert védő ösztrogén szintje is, emiatt a klimaxon túl megugrik a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata, felgyorsul az érelmeszesedés és a csontritkulás folyamata is. A változások sorából nem marad ki a kötőszöveti rendszer sem: a bőr és a haj szárazzá válik, a körmök pedig gyakrabban töredezhetnek. Végül szintén a hormonváltozás felelős azért, hogy 50 év felett lelassul az anyagcsere, és azt tapasztaljuk, hogy hiába étkezünk ugyanúgy és ugyanannyit, mint korábban, megállíthatatlanul kúsznak fel a pluszkilók.
Az anyagcsere lassulása tehát szintén természetesnek mondható folyamat 50 év felett, mivel szervezetünk energiafelhasználása is csökken. Ez pedig nem attól függ, hogy valaki mennyire éli aktívan a mindennapjait, egyszerű biológia, mivel ebben a korban az izomtömegünkből is elkezdünk veszíteni, az izomszövetek energiaigénye pedig nagyobb, mint a zsírszöveteké. Természetesen, ha rendszeresen sportolunk, akkor jó kondiban tarthatjuk izmainkat, de a mozgás mellett fontos hangsúlyt fektetni az étkezésre is. A szigorú, egyoldalú diéták helyett érdemes a teljes életmódváltásra törekedni, hiszen csak ez garantálja a tartós eredményt. Számos felmérés szerint a legtöbben a vacsoránál rontják el az étrendjüket, mert vagy koplalnak napközben, és este falnak be óriási adagot, vagy túl keveset esznek vacsira, amitől a szervezetük éjszaka kalóriaraktározó üzemmódba kapcsol. A megfelelően összeállított vacsora azonban eltelít, mégsem nehezíti el a gyomrot, és olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek gyorsítani az anyagcserét.