Ezt edd vacsorára 50 év felett, és olvadni fognak rólad a kilók úgy, hogy jól is fogsz lakni

Borítókép: Ezt edd vacsorára 50 év felett, és olvadni fognak rólad a kilók úgy, hogy jól is fogsz lakni Forrás: AnnaStills / Envato
50 éves kor környékén olyan változásokon megy át a test, amelynek következtében lelassul az anyagcsere, így a pluszkilók elleni küzdelem szélmalomharcnak tűnhet. Bizony már annak is oda kell figyelnie a táplálkozásra, aki korábban vékony alkatú volt. De ez nem jelenti azt, hogy koplalni kéne, sőt! Most olyan finom vacsoraötleteket mutatunk, amelyek táplálóak, mégis felpörgetik az anyagcserét, ezáltal hozzájárulnak az ideális testsúly és az egészség megőrzéséhez is.

Mára már számos eszköz a rendelkezésünkre áll, hogy késleltessük az öregedés jeleinek megjelenését a hajfestéstől kezdve a különböző ránctalanító eljárásokig, de a hormonokkal szemben nehezebb küzdeni. A Testkép podcastunk korábbi adásában Macpherson Éva természetgyógyász, funkcionális táplálkozási tanácsadó részletesen mesélt arról, hogyan befolyásolják a hormonok a testünket az életkor előrehaladtával. A menopauza idején (amely nőknél 45-60 éves kor közé tehető általában) egy sor hormonális változás megy végbe a szervezetben. Lecsökken, majd megszűnik a petefészek tüszőhormon termelődése, ami nem csak azt jelenti, hogy búcsút mondhatunk a termékenységnek. Csökken a szív- és érrendszert védő ösztrogén szintje is, emiatt a klimaxon túl megugrik a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata, felgyorsul az érelmeszesedés és a csontritkulás folyamata is. A változások sorából nem marad ki a kötőszöveti rendszer sem: a bőr és a haj szárazzá válik, a körmök pedig gyakrabban töredezhetnek. Végül szintén a hormonváltozás felelős azért, hogy 50 év felett lelassul az anyagcsere, és azt tapasztaljuk, hogy hiába étkezünk ugyanúgy és ugyanannyit, mint korábban, megállíthatatlanul kúsznak fel a pluszkilók.

Forrás: Polina Tankilevitch / Pexels
Azok a fogások, amelyeket 20-30 évesen gond nélkül falhattunk, 50 felett már a kilóink számát gyarapíthatják.

Az anyagcsere lassulása tehát szintén természetesnek mondható folyamat 50 év felett, mivel szervezetünk energiafelhasználása is csökken. Ez pedig nem attól függ, hogy valaki mennyire éli aktívan a mindennapjait, egyszerű biológia, mivel ebben a korban az izomtömegünkből is elkezdünk veszíteni, az izomszövetek energiaigénye pedig nagyobb, mint a zsírszöveteké. Természetesen, ha rendszeresen sportolunk, akkor jó kondiban tarthatjuk izmainkat, de a mozgás mellett fontos hangsúlyt fektetni az étkezésre is. A szigorú, egyoldalú diéták helyett érdemes a teljes életmódváltásra törekedni, hiszen csak ez garantálja a tartós eredményt. Számos felmérés szerint a legtöbben a vacsoránál rontják el az étrendjüket, mert vagy koplalnak napközben, és este falnak be óriási adagot, vagy túl keveset esznek vacsira, amitől a szervezetük éjszaka kalóriaraktározó üzemmódba kapcsol. A megfelelően összeállított vacsora azonban eltelít, mégsem nehezíti el a gyomrot, és olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek gyorsítani az anyagcserét.

Az alábbi galériában olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amik 50 év felett is nagyszerűek vacsorára: