Ez a 7 feldolgozott hús növelheti a rák kialakulásának kockázatát
Forrás: Pexels/rajdeepcraft
Régóta rebesgetik már, hogy a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztásával mennyit árthatunk az egészségeknek. Nem is gondolná az ember, egy-egy csomag extra fűszerezésű és kimagasló sótartalommal rendelkező sonka, szalámi vagy virsli milyen hatalmas károkat okozhat a szervezet működésére nézve. A feldolgozott húsok tele vannak nátriummal, tartósítószerrel és nitrátokkal, rendszeres fogyasztásuk pedig kutatások alapján összefüggésbe hozható a rák, a szívbetegségek és más keringési problémák kialakulásával.
Ennek oka, hogy ezek a termékek a szervezetben káros vegyületekké alakulhatnak, amelyek sejtkárosító hatásúak lehetnek. Magas sótartalmuk miatt emelik a vérnyomást és a koleszterinszintet, ami hosszú távon árthat a szív egészségének. Emellett ne felejtsük, hogy a füstöléssel keletkező vegyületek is fokozhatják a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, ezért nem árt a feldolgozott felvágottakat nagy ívben elkerülni, amennyire csak lehet.

Milyen felvágottakat érdemes választani?
A megfelelő felvágott kiválasztása azért nem egy egyszerű, hiszen az ember nehezen szakad el a megszokott ízvilágtól és kedvencétől. Mindenesetre, ha már felvágott, akkor próbáljunk meg minimálisan feldolgozott húskészítményeket választani. Olyanokat, melyekben nincs hozzáadott nitrát, vagy amiken a „nitritek nélkül készült” feliratot látjuk. Ilyenek például a saját levében főtt szeletelt csirke- és pulykamellek.
A legjobban akkor jársz, ha házi alternatívák között keresgélsz. Ehhez nincs más dolgod, mint megfőzni egy egész darab húst pl. csirkemell vagy sertésszűz, és vékonyan leszeletelned – ekkor tökéletes felvágott-helyettesítő válhat belőlük, ráadásul nagyon finomak is – a marhasült pl. sovány rostélyos különösen illik hidegen a szendvicsekbe.
Ha igazi halrajongó vagy, válassz fehérjedús halak közül pl. tonhal, makréla, lazac, melyek nem olajos szószban készültek, hanem saját levükben lettek konzerválva. Ha pedig nyitott vagy a növényi alternatívákra is, esetleg vegetáriánus vagy, szuper választás lehet egy hummuszos, babpástétomos, lencsés vagy tofu alapú kenhető feltét is, amivel egészségesen, mégis laktatóan helyettesítheted az ultrafeldolgozott felvágottakat és ízfokozókkal teletűzdelt bolti húskészítményeket.











