7 turmix, amit az orvosok receptre írnának fel a 40 év feletti nőknek: ezek a táplálkozási szakemberek kedvencei
Mielőtt rátérnénk a receptekre, kezdjük azzal, hogyan készítsünk tápláló turmixot!
Hogyan készítsünk tápláló turmixot?
Válasszuk ki az alapot!
Válasszunk folyékony alapot, hogy simán elkeveredjenek benne az összetevők. A víz, a kókuszvíz, a mandulatej, a zabtej és a görög joghurt nagyszerű választások. Minden alap más-más tápanyagot ad hozzá. Például a mandulatej alacsony kalóriatartalmú, de gazdag E-vitaminban, míg a görög joghurt fehérjét és probiotikumokat ad hozzá.
Gyümölcsök és zöldségek hozzáadása
A gyümölcsök és zöldségek a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok elsődleges forrásai. A bogyós gyümölcsök, a banán, a mangó, a spenót, a kelkáposzta és az avokádó kiváló választások: természetes édességet és különféle tápanyagokat adnak a turmixhoz.
Tartalmazzon fehérjét
A fehérje elengedhetetlen az izmok helyreállításához és az általános egészséghez. Ha fehérjét adsz a turmixodhoz, akkor tovább tarthatod jóllakottsági szintedet. A lehetőségek közé tartoznak a különböző fehérjeporok, görög joghurt, túró, selyem tofu és dióvaj.
Egészséges zsírok
A zsírok szükségesek a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához és a sejtek általános egészségéhez. Adj egészséges zsírforrásokat, például avokádót, chia magot, lenmagot, kendermagot vagy dióvajat a turmixodhoz.
Extra löketek és szuperételek
Fokozd turmixodat szuperételekkel és boosterekkel. Ezek közé tartoznak az olyan összetevők, mint a spirulina, a matcha, a kurkuma, a gyömbér és a macapor. Ezek a kiegészítések extra antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő előnyöket és egyéb egészségjavító tulajdonságokat biztosíthatnak.
Rostok
A rostok létfontosságúak az emésztés egészségéhez, és segíthetnek a jóllakottság megőrzésében. A gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak rostot, de hozzáadhatunk a turmixhoz olyan extrákat is, mint a zab, a chia mag vagy a lenmag.
A tökéletes turmix elkészítése magában foglalja a makrotápanyagok kiegyensúlyozását, hogy megakadályozza a vércukorszint kiugrását. Törekedj a szénhidrátok, fehérjék és zsírok keverékére, hogy egy jól lekerekített és tápláló italt hozz létre. Noha a gyümölcsök egészségesek, magas cukortartalmúak lehetnek, ezért bölcs dolog gyümölcsök és zöldségek keverékét használni a cukortartalom kiegyensúlyozása érdekében.
Mind a friss, mind a fagyasztott termékek jól használhatók turmixokban, a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek kellemes textúrát adnak, és jég nélkül is sűrítik a turmixot.
A víz egy másik kulcsfontosságú tényező; Ha túl sűrű a turmixod, adj hozzá több folyadékot, de ha inkább sűrűbb, laktatóbb turmixot szeretnél, használj kevesebb folyadékot, vagy adj hozzá olyan összetevőket, mint a görög joghurt vagy további fagyasztott gyümölcsök. Mindig kóstold meg a turmixot, mielőtt egy pohárba töltöd, és szükség szerint módosítsd az ízeket. Fokozhatod az ízt egy kis mézzel, juharsziruppal vagy egy pici vanília kivonattal, hogy édesebbé tedd. Néhány próbálkozás után megtalálod a neked tetsző állagot és ízt!