8 étel, amit 50 felett mindenképp bőséggel fogyassz: felgyorsítják az anyagcserét!

Borítókép: 8 étel, amit 50 felett mindenképp bőséggel fogyassz: felgyorsítják az anyagcserét! Forrás: Getty Images/demaerre
50 éves kor felett szinte észrevétlenül kúsznak fel a pluszkilók, amit egyrészt természetes folyamatok, így például bizonyos hormonális változások okozhatnak, de a helytelen táplálkozás és az egészségtelen, mozgásszegény életmód csak még tovább fokozhat. Jó hír, hogy bizonyos ételekkel gyorsítható az ellustult anyagcsere. Mutatjuk, mely ételek rendszeres fogyasztását javasolják a szakemberek fiatalkori súlyunk és alakunk megőrzése érdekében!

Mitől függ az anyagcseréd?

Az anyagcserénket számtalan tényező befolyásolja. A férfiaknak például eleve magasabb az energiafelhasználása – már csak azért is, mert nagyobb az izomtömegük és az izmoknak jóval magasabb a kalóriaigényük – ezáltal alapból gyorsabb az anyagcseréjük is. Az életkor előrehaladtával is változik az anyagcsere és a testsúly is befolyásolja a szervezet energiafelhasználását. Ezen kívül a genetika is meghatározó, ki, mennyi kalóriát éget alapjáraton: vannak lassabb anyagcseréjű, hízásra hajlamosabb, valamint vékonyabb alkatok. Bizonyos betegségek is befolyásolhatják az anyagcserét, például pajzsmirigy-alulműködésnél csökken, míg túlműködés esetén nő az alapanyagcsere.

Bár az alapanyagcserénk egy adottság, egészséges életmóddal, azaz tudatos táplálkozással és rendszeres mozgással sokat tehetünk azért, hogy az évek múltán se lustuljon el.

Honnan veheted észre, hogy belassult az anyagcseréd?

Az első és egyben leglátványosabb jele az anyagcsere lassulásának, hogy folyamatosan rakódnak rád a plusz kilók, annak ellenére, hogy alapvetően odafigyelsz az étkezésedre és rendszeresen mozogsz. A puffadás, a székrekedés, a hasi diszkomfortérzet, az emésztési problémák ugyancsak arra utalhatnak, hogy az emésztésed belassult, mint ahogy a combon, hason, karon megjelenő narancsbőr is.

Mit tehetsz a belassult anyagcsere ellen?

Változtass az étkezéseden!

Egyrészt érdemes arra odafigyelned, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vigyél be. Tévedés, hogy akkor fogsz fogyni, ha huzamosan kevesebb kalóriát viszel be, ezzel ugyanis pont tovább lassítod az anyagcserédet, ráadásul könnyen tápanyaghiányt okozhatsz magadnak. Az elegendő kalóriamennyiség fontos, hogy ne kezdjen a tested raktározni. A túl szigorú, 600-800 kalóriás diéták pont ezért nem működnek hosszú távon: a szervezeted megpróbálja a kevés bevitt ételből kivenni a szükséges energiát és takaréklángra teszi az energiafelhasználást. Amint a tested újra ételhez jut, a szervezet tartalékolása és lassú anyagcseréje megmarad és hirtelen lerakódnak a kilók.

Forrás: Pixabay/Life of Pix
Egyél többször, keveset, hogy ne lassuljon be az anyagcseréd!

Sokszor egyél, keveset!

Az étkezés maga gyorsítja az anyagcserét, de persze csak akkor, ha ez többszöri, kisebb étkezéseket jelent, szemben a 3 naggyal. Amikor a szervezeted nem kap ételt, az anyagcsere lelassul, azonban ha sűrűn, 2-3 óránként eszel kisebb adagokat, akkor kiszámíthatóvá teszed az utánpótlást a szervezeted számára. Így ráadásul nem is fogsz megéhezni!

Egyél sok rostot és fehérjét!

A fehérjefogyasztás a fehérje nehezebb emésztése miatt önmagában is több energiát igényel a szervezettől, így pörgetve az anyagcserét. Minden egyes étkezéshez érdemes rostot fogyasztani, melyet zöldséggel és gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel tudsz biztosítani. A rostok segítik a salaktalanítást és az emésztést is, de a stabil vércukorszint kialakításában is óriási szerepük van. Ezért is jó a hús mellé mindig valamilyen zöldséget, salátát fogyasztani.

Igyál elég vizet!

Ha a szervezet nem jut elég folyadékhoz, az emésztés, a salaktalanítás nem tud teljes hatékonysággal működni. Így a gyors anyagcseréhez napi 3 liter cukormentes folyadék, leginkább tiszta víz fogyasztása javasolt. A legjobb, ha már a reggeledet is egy nagy pohár vízzel indítod! Ha gyakran elfeledkezel róla, érdemes például minden óra 10 percre beállítani a telefonodon egy emlékeztetőt, ami azt jelzi, hogy ideje egy pohár friss víz elfogyasztásának. Meglátod, ez egy-két hét alatt szokásoddá válik és már figyelmeztető sem kell, automatikusan nyúlsz a pohár után.

Forrás: Pixabay/Photo-mix-company
A vízivást segíti, ha citromot, lime-ot vagy mentát teszel a vízbe.

Fogyassz anyagcsere-gyorsító ételeket!

Jó néhány olyan élelmiszer van, melyeknek bizonyítottan anyagcsere-gyorsító hatása van. Némelyiket negatív kalóriásnak is nevezik, mert a megemésztésükhöz több energiát kell felhasználni, mint amennyit tartalmaznak. Ám nagyon fontos, hogy ezeket is mértékkel fogyasszuk és leginkább a kiegyensúlyozott, sokoldalú táplálkozás alapelveit kövessük!

Most pedig következzen 8 étel, amit (nem csak) 50 felett érdemes rendszeresen fogyasztani, mert turbó fokozatba kapcsolják az anyagcserét!