8 étel, amivel megerősítheted a csontjaidat 50 év felett: így támogasd természetesen csontjaid egészségét a változókor küszöbén

Borítókép: 8 étel, amivel megerősítheted a csontjaidat 50 év felett: így támogasd természetesen csontjaid egészségét a változókor küszöbén Forrás: Envato/Mmoskalyuk160462
A csontritkulás egy olyan betegség, mely az évek előrehaladtával egyre több embert érint, hiszen kialakulása egyenesen arányos az öregedés folyamatával. Éppen ezért csontjaink állapota kiemelt figyelmet érdemel mind fiatalon, mind az évek múlásával. Megfelelő étrenddel és életmóddal megőrizhetjük csontjaink egészségét és erősségét.

Ahogyan öregszik az ember, számos egészségügyi problémával kell szembenéznie. Ilyen a csontritkulás is, mely során csontjaink tömege és sűrűsége folyamatosan csökken, és ennek eredményeként a csontok egy idő után törékenyebbé és érzékenyebbé válnak, növelve a különböző sérülések és törések kialakulásának kockázatát.

A csontritkulás hajlamosító tényezői

Bár ezt a krónikus betegséget mondhatni, teljesen természetesnek is vehetjük egy idő után, azért vannak bizonyos kockázati tényezők, melyek felgyorsíthatják a csontritkulás folyamatát. Az egészséges csontokhoz elengedhetetlen a hormonok megfelelő működése, így például nők esetében, amikor beköszönt a változókor, az ösztrogénszint csökkenésének következtében elkezdődhetnek a csontokat érintő egyes problémák, de a férfi nemnél is belezavarhatnak a hormonok a képletbe, hiszen a tesztoszteronszint csökkenése szintén veszélyeztetheti a csontok egészségét.

Ezen kívül csontritkulást okozhat a pajzsmirigyhormonok túltermelődése, a magas kortizolszint, a különböző emésztési és felszívódási zavarok, egyes anyagcsere problémák, bizonyos autoimmun betegségek, de az alkoholizmus is a csontritkulásért felelős tényezők listáján foglal helyet – igen előkelő helyen.

Forrás: Pexels/Vlada Karpovich

A tünetek változatosak lehetnek

Hogyha csontjaink veszítenek sűrűségükből és korábbi szilárd állapotukból, hamarabb bekövetkezhet a csonttörés, akár egy-egy óvatlan pillanat vagy mozdulat következményeképpen. Rossz testtartás, a test egyes helyein megjelenő tompa fájdalom, izomgyengeség, a testmagasság csökkenése és az időskori rettegett combnyaktörés – csak, hogy néhány dolgot felsoroljunk a csontritkulás kellemetlen velejárói közül, és természetesen meg kell említsük a mozgásszegény életmódot és az egészségtelen ételek fogyasztását is, melyek mind-mind hozzájárulhatnak a csontok rossz állapotához és sűrűségük csökkenéséhez.

Csontjaink állapotának feltérképezésére elengedhetetlen, hogy ellátogassunk csontsűrűség mérésre egy bizonyos életkor után. Bár ez a vizsgálat mindenkinek ajánlott, elsősorban az 50 év feletti, menopauza környékén járó nőknek különösen fontos, valamint azoknak, akiknek családjában már korábban is előfordultak hasonló problémák, hiszen a csontok tömegének, sűrűségének és mésztartalmának csökkenése genetikai problémákra és a változókorra is visszavezethető.

Mivel a csontritkulás során csökken a csontok szerves és ásványianyag-tartalma pl. kalcium, érdemes megfelelő étrenddel szembeszállni a problémákkal. Szerencsére vannak olyan szuper ételek és tápanyagok, melyekkel támogathatjuk csontjaink egészségét, és amik különösen hasznosak lehetnek 50 év felett csontjaink egészségének megőrzésében.

Olvasd el galériánkat! 8 étel csontritkulás ellen!