8 étel, amivel megerősítheted a csontjaidat 50 év felett: így támogasd természetesen csontjaid egészségét a változókor küszöbén

Ahogyan öregszik az ember, számos egészségügyi problémával kell szembenéznie. Ilyen a csontritkulás is, mely során csontjaink tömege és sűrűsége folyamatosan csökken, és ennek eredményeként a csontok egy idő után törékenyebbé és érzékenyebbé válnak, növelve a különböző sérülések és törések kialakulásának kockázatát.
A csontritkulás hajlamosító tényezői
Bár ezt a krónikus betegséget mondhatni, teljesen természetesnek is vehetjük egy idő után, azért vannak bizonyos kockázati tényezők, melyek felgyorsíthatják a csontritkulás folyamatát. Az egészséges csontokhoz elengedhetetlen a hormonok megfelelő működése, így például nők esetében, amikor beköszönt a változókor, az ösztrogénszint csökkenésének következtében elkezdődhetnek a csontokat érintő egyes problémák, de a férfi nemnél is belezavarhatnak a hormonok a képletbe, hiszen a tesztoszteronszint csökkenése szintén veszélyeztetheti a csontok egészségét.
Ezen kívül csontritkulást okozhat a pajzsmirigyhormonok túltermelődése, a magas kortizolszint, a különböző emésztési és felszívódási zavarok, egyes anyagcsere problémák, bizonyos autoimmun betegségek, de az alkoholizmus is a csontritkulásért felelős tényezők listáján foglal helyet – igen előkelő helyen.

A tünetek változatosak lehetnek
Hogyha csontjaink veszítenek sűrűségükből és korábbi szilárd állapotukból, hamarabb bekövetkezhet a csonttörés, akár egy-egy óvatlan pillanat vagy mozdulat következményeképpen. Rossz testtartás, a test egyes helyein megjelenő tompa fájdalom, izomgyengeség, a testmagasság csökkenése és az időskori rettegett combnyaktörés – csak, hogy néhány dolgot felsoroljunk a csontritkulás kellemetlen velejárói közül, és természetesen meg kell említsük a mozgásszegény életmódot és az egészségtelen ételek fogyasztását is, melyek mind-mind hozzájárulhatnak a csontok rossz állapotához és sűrűségük csökkenéséhez.
Csontjaink állapotának feltérképezésére elengedhetetlen, hogy ellátogassunk csontsűrűség mérésre egy bizonyos életkor után. Bár ez a vizsgálat mindenkinek ajánlott, elsősorban az 50 év feletti, menopauza környékén járó nőknek különösen fontos, valamint azoknak, akiknek családjában már korábban is előfordultak hasonló problémák, hiszen a csontok tömegének, sűrűségének és mésztartalmának csökkenése genetikai problémákra és a változókorra is visszavezethető.
Mivel a csontritkulás során csökken a csontok szerves és ásványianyag-tartalma pl. kalcium, érdemes megfelelő étrenddel szembeszállni a problémákkal. Szerencsére vannak olyan szuper ételek és tápanyagok, melyekkel támogathatjuk csontjaink egészségét, és amik különösen hasznosak lehetnek 50 év felett csontjaink egészségének megőrzésében.