Ezért ne dobd ki soha a banánon lévő vékony szálakat: csupa jó tulajdonságuk van!

Borítókép: Ezért ne dobd ki soha a banánon lévő vékony szálakat: csupa jó tulajdonságuk van! Forrás: Getty Images/Elena Noviello
Sokan gyorsan megszabadulunk azoktól a furcsa szálas daraboktól, amelyek a banán pucolása során bukkannak fel. De van néhány jó ok, amiért érdemes mégis csak megkóstolni ezeket.

Mik azok a vékony szálak a banánon?

A banánon található szálas darabkák tökéletesen ehetők és meglepően táplálóak!

Lehet, hogy enyhén radioaktív, de a banán tele van nagyszerű tulajdonságokkal! Egy közepes mértű banán alig 100 kalóriát tartalmaz, valamint rengeteg alapvető tápanyagot, például rostokat, káliumot, B6-vitamint, C-vitamint, magnéziumot és mangánt, valamint különféle antioxidánsokat és fitonutrienseket.

Az úgynevezett „floém kötegek” is. A floém lényegében egy növény belső vízvezetéke, amely csőként működik, hogy a cukrokat és a fotoszintézis egyéb termékeit oda pumpálja, ahová csak szükséges. Ezeknek különösen erősnek kell lenniük ennek a fontos feladatnak az elvégzéséhez, így a banán többi részéhez képest összetettebb rostfajtákból állnak.

„Bár kifejezetten nem teszteltük ezeket, valószínű, hogy a tápértékükben eltérések mutatkoznak. Mivel egy meghatározott feladat elvégzésére szánják őket, valószínűleg meghatározott szerkezettel rendelkeznek, amely támogatja ezt a munkát. Így elvárható, hogy a szokásos ehető banánhústól eltérő összetett profillal rendelkezzenek” – mondta Nicholas D. Gillitt tudományos főigazgató. „Valószínűleg több és változatosabb típusú szálat és szerkezeti elemet tartalmaznak, amelyek a funkciójukhoz szükségesek. Emiatt valószínűleg más táplálkozási profiljuk lenne az emberek számára” – tette hozzá Gillitt.

Forrás: Pexels/alleksana

Nem csak a válogatós emberek idegenkednek a banán szálaitól, ugyanis sok majom is leszedi a szálakat a banán hámozása során. Ugyanakkor a banán kultúrnövény, háziasított, így a vadon élő majmok valójában soha nem találkoznak vele, hacsak nem olyan emberi települések környékén vannak, ahol banánt termesztettek.

Ugyanez igaz a banánhéjra is. Bár nagyon kemények és keserűek, ehetőek, és számos kulcsfontosságú tápanyagban is gazdagok.

A banánhéj hasznosításának másik módja

Ha a héjak elfogyasztásának ötlete elég bizarrnak tűnik számodra, akkor mutatunk egy másik hasznos felhasználási módot! Tedd a héjat pár napra egy kancsó vízbe, majd ezzel a folyadékkal öntözd szobanövényeidet. Tápanyagban gazdag nedűvel örvendeztetheted meg virágaidat!

Forrás

Az alábbi galériában további 4 módszert találsz a banánhéj hasznosítására!