Gyorsítja az emésztést, dús hajkoronát varázsol: a csalán 8 csodás hatása a szervezetre
A csalán évszázadok óta használatos a népi gyógyászatban
A csalán nem csupán kellemetlen csípéséről, de számos jótékony hatásáról is ismert. Júniusban tetőzik a szezonja, így most van a legjobb alkalom arra, hogy beilleszd ezt a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növényt a táplálkozásodba.
A csalán nem csupán a konyhában, de a gyógyászatban is kiemelt szerepet játszik. Számos betegség megelőzésében és kezelésében nyújthat segítséget, sőt, szépségápolási célokra is kiválóan alkalmazható. Hiszen már évszázadok óta használatos a népi gyógyászatban. A rómaiak sebkezelésre, a középkori szerzetesek pedig tonizáló szerként alkalmazták. A modern kutatások megerősítették a csalán számos hagyományos gyógyászati felhasználását, és újabb hatásait is felfedezték. Ezekről majd az alábbiakban értekezünk.
A csalán felhasználása
A csalán felhasználásának számos módja van, hiszen frissen, szárítva vagy teaként is fogyaszthatjuk.
Frissen:
Salátákba, levesekbe, turmixokba keverhetjük. De akár pestót is készíthetünk belőle.
Szárítva:
Tea készítéséhez használhatjuk. De akár kapszulákba, étrend-kiegészítőként is szedhetjük.
Ezentúl akár hajszesz vagy krém alapanyagaként használhatjuk.