Dietetikus vagyok és egyetlen fajta édesítőszert tartok otthon
Ez a cikk fordítás, eredetileg Lauren Manaker amerikai dietetikus írta.
Mint dietetikus a saját étrendemben is prioritásként kezelem, hogy minél táplálóbb legyen, de közben mégse kelljen lemondanom a kedvenc ízeimről. Ezért bár igyekszem minél kevesebb hozzáadott cukrot bevinni a szervezetembe, azért mégiscsak kívánom az édeset és szükségem van olyan hozzávalóra, amihez bármikor nyúlhatok, amikor édességet sütök vagy édes öntetet készítek. Az én esetemben ez a kanadai juharszirup. Bár gyakran egy kategóriába sorolják a cukorral vagy a mézzel – tény és való, hogy a kalória- és szénhidráttartalma hasonló –, a juharszirup egészséges tápanyagok garmadáját tartalmazza a természetes cukrok mellett.
Ez a vegytiszta változat más, mint a feldolgozott mostohatestvérei; amit az amerikai palacsintára tesznek, az sokszor nem is tartalmaz juharszirupot. Ehelyett mesterséges ételízesítő van bennük, plusz természetesen finomított répacukor. Az igazi juharszirupot közvetlenül a juharfákról szüretelik. Kiszívják belőlük a nedvet, majd forralás útján aranyló, ragadós csodává sűrítik.
A tiszta juharszirup jótékony hatásai
Nézzünk szembe a tényekkel: cukormentesen egyszerűen lehetetlen leélni egy életet. Aki rendelkezik ízlelőbimbókkal, az kívánni fogja az édes ízt, és az étel arra való, hogy élvezzük. A tiszta juharszirup több okból is okos választás:
1. Antioxidánsok vannak benne
Ugyanúgy, ahogy a gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban, babfélékben. Egy táplálkozáskutató szervezet adatai szerint ha a finomított cukrot juharszirupra cseréljük, akkor naponta annyi antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, mint ha egy marék diót vagy mandulát vagy bogyós gyümölcsöt ettünk volna meg.
A tiszta juhariszirup legalább 67 féle polifenol nevű antioxidánsért felelős. Ebből kilenc csak ebben a fajta szirupban található meg.
2. Prebiotikumok
A prebiotikumok fontos összetevők a belek egészsége szempontjából. Továbbá segítenek megőrizni az immunrendszer épségét és szabályozni a testünkben zajló gyulladásos folyamatokat. A prebiotikumok ráadásul segítenek a probiotikumok táplálásában. A tiszta juharszirup oligoszacharid nevű prebiotikumokat tartalmaz; ezek segítenek életben tartani a laktobacillus elnevezésű probiotikumokat. Jótékony hatású baktériumokról van szó, amelyek erjesztett ételekben, például joghurtban is megtalálhatók.
3. Vitaminok és ásványi anyagok
A tiszta juharszirup cink, kálium, kálcium és mangán, valamint változatos vitaminok természetes forrása. Különösen gazdag mangánban, ami több tápanyag, így a szénhidrátok emésztésében is komoly szerepet játszik. Mi több, a mangán a PMS bizonyos tüneteit is segít enyhíteni.
4. Alacsony glikémiás index
A glikémiás index az az érték, amely jelzi, milyen gyorsan vagy lassan növeli meg a vércukorszintet egy adott tápanyag. A magas glikémiás indexszel rendelkező ételektől a vércukrunk az egekbe szökik, majd visszaesik a pincébe. Ettől az ember elpilledtnek és labilisnak érzi magát, fejfájás is gyötörheti, valamint falásrohamok törhetnek rá. A tiszta juharszirup glikémiás indexe 54 körül van, jóval alacsonyabb, mint az asztali cukoré, ami 65.
Kávéban, teában, süteményekben, mártásokban, akár lekvárban is. Próbáld ki, hogy kevesebb is elég-e belőle – a juharszirup is csak édesítő, bánj vele mértékkel.