Az őszi csonthéjas, mely aranyat ér: 8 szuper hatás, amit a diónak köszönhetünk
Forrás: Pexels/Oksana D.
A gyerekdalok kimeríthetetlen forrása
„Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró...”
„De jó a dió, fütyül a rigó...”
„Dombon törik a diót, a diót...”
„Ki lakik a dióhéjban? Nem lakhat ott bárki, Csak Dióbél bácsi...”
És a sort még folytathatnánk a szebbnél szebb gyerekmondókákkal, versekkel és énekekkel, amelyeket ilyenkor, ősszel mondunk a legtöbbször a kicsiknek. Nem véletlenül, hiszen ennek a finom és egészséges csonthéjasnak most van az igazi szezonja! Bár szerencsére egész évben hozzájuthatunk, mégis van valami különleges abban, amikor egy őszi séta során hatalmas diófák alatt sétálunk, és a lehullott termések között bóklászva gyűjtögetünk.

Egy csonthéjas, ezer érdekességgel
Tudtad, hogy a diót már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották? Latin neve Juglans regia, mely szó szerint azt jelenti: „Jupiter királyi makkjai”. Nem véletlen, hogy a diót már évezredekkel ezelőtt isteni csemegének tartották, amelyet a bőség és a jólét szimbólumaként tiszteltek, sőt, sok mai kultúrában ismert termékenységi jelkép.
Belegondoltál már, hogy az érett diószem mennyire hasonlít az emberi agyra? A véletlen hasonlóság nagyon is beszédes. A dió fogyasztása ugyanis jótékonyan hat a memóriára és a kognitív képességekre, így nem véletlen, hogy sokan az „agy ételeként” emlegetik.
Biztosan te is tapasztaltad már, amikor a földről felszedett diót próbáltad megszabadítani odakint a héjától, hogy képes összefogni a kezedet. Nos, ennek magyarázata, hogy a dió héja és zöld burka erősen fest, ezért régen például természetes festékként használták – többek között bútorok és textíliák színezésére, de akár falakat is lefestettek vele.
És vajon megfordult-e már a fejedben, hogy miért kopár mindig a föld a diófák alatt? Ha nem, most eláruljuk: a diófa természetes védekezésként juglont termel, egy olyan vegyületet, amely megakadályozza, hogy más növények egészségesen fejlődjenek a közelében. Ezért nemigen látunk alatta virágot, talajtakarót vagy akár közönséges gazt sem. Na, de szerencsére mi nem juglont fogyasztunk, hanem magát a dióbelet – és annak jótékony hatásait most meg is mutatjuk!











