Így veheted fel a harcot az elhízás egyik leggyakoribb okával: elengedhetetlen a tudatosság és a tervezés

Borítókép: Így veheted fel a harcot az elhízás egyik leggyakoribb okával: elengedhetetlen a tudatosság és a tervezés Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels
Az étel alapvető szükséglete az embernek és szorosan összefonódik az érzelmeinkkel, ez a kapcsolat néha bonyolulttá és kihívást jelentővé válhat, legrosszabb esetben pedig komoly elhízáshoz is vezethet. Ennek egyik megnyilatkozása az érzelmi evés, amikor az ételt érzelmi okokból, nem pedig éhség miatt fogyasztjuk. Ez a gyakori probléma hosszú távon súlygyarapodáshoz, önbecsülésbeli problémákhoz és más egészségügyi gondokhoz vezethet. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy miként tudjuk felvenni a harcot az érzelmi evés ellen.

Az érzelmi evés nem feltétlen az önuralom hiányát jelenti, hiszen számos tényező okozhatja, beleértve a stresszt, a szorongást, a traumát, az unalmat, sőt az alacsony önbecsülést is. Amikor ezekkel az érzelmekkel küzdünk, az étel ideiglenes vigaszt és megnyugvást nyújthat. A probléma alapvetően az, hogy az érzelmi evés nyilvánvalóan nem oldja meg a problémákat, viszont az egészségünkre jelentős rossz hatással van.

Hogyan tudunk megbirkózni az érzelmi evéssel?

Az érzelmi evés felismerése az első lépés ahhoz, hogy képesek legyünk leküzdeni ezt a problémát. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy komoly étkezési problémákkal küzdesz:

  • Akkor is eszel, ha nem vagy éhes.
  • Nagy mennyiségű ételt fogyasztasz el rövid idő alatt.
  • Kontrollvesztés az evés során.
  • Bűntudat, szégyen vagy undor jelentkezik az evés után.
  • Étel használata az érzelmek elnyomására vagy kezelésére.
  • Nehézségek az étkezések szabályozásában.
  • Az evés elkerülése társaságban.

Amennyiben ezeket tapasztalod, érdemes lehet szakemberhez fordulni, hogy orvosolni tudd a problémát, hiszen hosszú távon ez komoly egészségügyi gondokat okozhat.

Forrás: Criativithy/Pexels
Az érzelmi evés elleni küzdelem 0.-dik lépése, hogy felismerjük, és szembenézzünk a problémával.

Így ismerd fel a problémát

Az első lépés az, hogy felismerd, mikor és miért nyúlsz az ételhez érzelmi okokból. Hiszen kizárólag úgy fogod tudni kezelni a problémát, ha megtalálod annak kiváltó okát, forrását. Ennek érdekében érdemes naplóznod az érzéseidet, és az étkezési szokásaidat, hiszen ezáltal sokkal könnyebben azonosítható lesz a kiváltó ok, amelytől folytonosan visszaesel ebbe a problémába. Ezen a ponton nagyon fontos, hogy felismerd az érzelmeidet, amelyek ilyesfajta szokásokhoz vezetnek. Tanuld meg felismerni, ha stresszes vagy, és amiatt eszel, tanuld meg kezelni a szorongásod, próbálj ki olyan technikákat, mint a mély légzés, a meditáció, vagy például a jóga. Ezek mind kiváló alternatívák a stressz csökkentésére. Az alábbiakban pedig olyan megoldásokat hoztunk, amelyek segíthetnek felvenni a harcot az érzelmi evéssel!

Így küzdj meg a hízás leggyakoribb okával, az érzelmi evéssel!