10 étel, ami kirobbanthatja az ekcémát: viszketést, bőrpírt és irritációt okozhatnak az arra hajlamosaknál

Az ekcéma olyan bőrgyulladás, mely leggyakrabban allergiás reakcióként alakul ki, olykor minden előjel nélkül, a semmiből. A bőr felső rétegének gyulladása fokozott viszketéssel, vörös, néha hólyagos foltokkal és kellemetlen égő érzéssel párosulhat, ez pedig rendkívül megkeseríti sokak életét, olyannyira, hogy az életminőséget és a mindennapokat is nagyban lerontja.
Mi okozza az ekcémát?
Mivel egy rendkívül szerteágazó problémáról van szó, ezért nehéz megmondani elsőre, hogy pontosan mi állhat a kellemetlen tünetek hátterében. Van, hogy örökletes hajlamra vezethető vissza a probléma, és nagyon sok kisbaba és pici gyerek is szenved az esztétikai problémákkal, száraz bőrrel és viszketéssel járó betegségben. A genetikai tényezőkön túl előfordulhat, hogy allergiás reakcióról van szó. Ezen a csoporton belül kialakulásáért felelősök lehetnek például egyes mosószerek, öblítők, parfümök, testápolók, samponok és tusfürdők, illatanyagokkal és színezékekkel teletömött kozmetikumok, de ekcémát válthat ki az állatok szőre, a levegőben terjengő pollenek egyes fajtái, sőt, még a poratkák is. Sajnos bizonyos ételek is okozhatnak ekcémát, ilyenkor valamilyen élelmiszer hatására kezdenek megjelenni a piros és csúnya bőrkiütések és a rettenetes viszketés.
Jó tudni, hogy az ételallergia és az ekcéma nem egy és ugyanaz. Az ételallergia során testünk valamilyen extrém reakcióval válaszol egyes tápanyagokra, melyeket veszélyes és ártalmas forrásként kezel, és ennek hatására jelenik meg bőrduzzanat, nehézlégzés, kiütés vagy viszketés. Az ekcéma ezzel szemben egy krónikus bőrgyulladás számos fajtával és tünettel. Az ekcémát rengeteg esetben az immunrendszer legyengülése váltja ki, de a stressz és a frusztráció is a háttérben meghúzódó okok között szerepel.

A súlyosbító tényezők
Az ekcéma kialakulását egyes tényezők súlyosbíthatják. Nagy rizikófaktor az egyébként is száraz bőr, a forró víz, vagy éppen az, ha túl sok folyadék éri az érintett területet. Nem tesz jót az ekcémának a nagy páratartalom, a magas hőmérséklet és az azzal járó izzadás, sőt, a rosszul megválasztott ruházat és a kényes anyagok is súlyosbíthatják a helyzetet.
A problémát megelőzhetjük és a tüneteket csökkenthetjük, ha odafigyelünk néhány dologra, például a kiváltó okokat elkerüljük, sokat szellőztetünk otthon, megfelelő páratartalmat állítunk be a lakásban, pamut ruhák viselését preferáljuk, bőrünk tisztítására és hidratálására kiemelt figyelmet fordítunk, és odafigyelünk az étkezésünkre. Ezeken felül pedig, ha a helyzet súlyosbodik, természetesen érdemes szakorvos vagy bőrgyógyász segítségét kérni a probléma megszüntetésére.