Alattomosan teszi tönkre a testet a finomított cukor: 8 negatív hatás, ami a túlzott fogyasztásának tudható be
Mi is az a finomított cukor?
A finomított cukor a nád- vagy cukorrépából nyert természetes cukrok feldolgozott formája. Ennek során a cukrot kristályosítják, majd tisztítják. A probléma az, hogy ez a finomítás eltávolítja a cukor természetes ásványi anyagait és vitaminjait, így a végeredmény tiszta szénhidrát lesz. Fontos tudni, hogy a finomított cukrokat széles körben használják édesítőszerként számos élelmiszerben és italban, mivel édes íze és könnyen oldhatósága miatt rendkívül sokoldalú.
Alapvetően a finomított cukor legvonzóbb tulajdonsága, hogy rövid távon nem csupán ízélményt nyújt, de fel is pörgeti a szervezetet energiával. Ez annak köszönhető, hogy gyorsan megemeli a vércukorszintet, ez hirtelen energialöketet adhat, azonban ezt követően gyakran energiahiányt és éhségérzetet okoz. A finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek rendkívül egészségtelenek, és bár rövid távon élvezetet nyújthatnak, hosszú távon rendkívül negatív hatással vannak a szervezetre, ugyanis számos nagyon komoly egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe. Ennek tekintetében érdemes minimalizálni, elkerülni a fogyasztását.
Miben található finomított cukor?
A finomított cukor rengeteg feldolgozott élelmiszerben megtalálható, gyakran olyan termékekben is, amelyek elsőre nem tűnnek édesnek. Például a ketchup, a szószok, a készételek, a pékáruk, a joghurtok és a legtöbb üdítőital jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz. Még a sokszor egészségesnek tartott müzlik és granolák is rejtegethetnek meglepő mennyiségű hozzáadott cukrot. Azonban az élelmiszer címkék alapos tanulmányozásával könnyen azonosíthatjuk azokat a termékeket, amelyek magas cukortartalmúak.
Összefoglalva, a finomított cukor tiszta szénhidrát, amelyet a természetes cukrok feldolgozásával állítanak elő. Édes íze miatt széles körben használják édesítőszerként, de túlzott fogyasztása számos egészségügyi problémához vezethet.