Alattomosan teszi tönkre a testet a finomított cukor: 8 negatív hatás, ami a túlzott fogyasztásának tudható be

Borítókép: Alattomosan teszi tönkre a testet a finomított cukor: 8 negatív hatás, ami a túlzott fogyasztásának tudható be Forrás: Alexander Grey/Pexels
Nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember szereti a cukros ételeket, az édességek ízét, azonban nagyon fontos megérteni, hogy a túlzott fogyasztásuk súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Arról nem is szólva, hogy ezeken túl is rengeteg feldolgozott élelmiszerben találhatóak meg a finomított cukrok. Ezeknek fogyasztása rendkívül káros a szervezetre. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen károkat okozhat a finomított cukor fogyasztása, illetve arra is kitérünk, hogy miként lehet leszokni a cukor fogyasztásáról.

Mi is az a finomított cukor?

A finomított cukor a nád- vagy cukorrépából nyert természetes cukrok feldolgozott formája. Ennek során a cukrot kristályosítják, majd tisztítják. A probléma az, hogy ez a finomítás eltávolítja a cukor természetes ásványi anyagait és vitaminjait, így a végeredmény tiszta szénhidrát lesz. Fontos tudni, hogy a finomított cukrokat széles körben használják édesítőszerként számos élelmiszerben és italban, mivel édes íze és könnyen oldhatósága miatt rendkívül sokoldalú.

Alapvetően a finomított cukor legvonzóbb tulajdonsága, hogy rövid távon nem csupán ízélményt nyújt, de fel is pörgeti a szervezetet energiával. Ez annak köszönhető, hogy gyorsan megemeli a vércukorszintet, ez hirtelen energialöketet adhat, azonban ezt követően gyakran energiahiányt és éhségérzetet okoz. A finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek rendkívül egészségtelenek, és bár rövid távon élvezetet nyújthatnak, hosszú távon rendkívül negatív hatással vannak a szervezetre, ugyanis számos nagyon komoly egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe. Ennek tekintetében érdemes minimalizálni, elkerülni a fogyasztását.

Forrás: Mikhail Nilov/Pexels
Érdemes minden esetben tanulmányozni az élelmiszerek címkéjét, ugyanis rendkívül sok dologról árulkodhatnak.

Miben található finomított cukor?

A finomított cukor rengeteg feldolgozott élelmiszerben megtalálható, gyakran olyan termékekben is, amelyek elsőre nem tűnnek édesnek. Például a ketchup, a szószok, a készételek, a pékáruk, a joghurtok és a legtöbb üdítőital jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz. Még a sokszor egészségesnek tartott müzlik és granolák is rejtegethetnek meglepő mennyiségű hozzáadott cukrot. Azonban az élelmiszer címkék alapos tanulmányozásával könnyen azonosíthatjuk azokat a termékeket, amelyek magas cukortartalmúak.

Összefoglalva, a finomított cukor tiszta szénhidrát, amelyet a természetes cukrok feldolgozásával állítanak elő. Édes íze miatt széles körben használják édesítőszerként, de túlzott fogyasztása számos egészségügyi problémához vezethet.

Ezt teszi a testünkkel, ha túl sok finomított cukrot fogyasztunk!

Az alábbi galériában pedig megmutatjuk, miként szokhatsz le a cukor fogyasztásáról!