6 étel, amelytől fehérebbek lesznek a fogaid!
Azt már tudjuk, hogy a kávé, a vörösbor, a szeder – sok előnyük mellett, például hogy finomak – elszíneződést okozhatnak a fogaidon. A jó hír azonban az, hogy vannak olyan ételek, amelyek ellenkező hatást érhetnek el. Nézzük, milyen hozzávalók járulhatnak hozzá a természetes fogfehérítéshez:
1. Alma
Fotó: Pinterest
Az alma állaga és magas víztartalma segít megnövelni a nyálelválasztást. Ez pedig megtisztítja a szájat a baktériumoktól és megelőzi a lepedékképződést, ami a fogak elszíneződéséhez vezethet.
2. Magvak
Fotó: Europress / Getty Images
A mandula, a kesudió, a dió és más olajos magvak szintén a nyálelválasztáshoz járulnak hozzá. Segítenek a lepedék „ledörzsölésében" is.
5 hasznos tipp a fogaid védelméért
A gyerekek és a fogmosás – íme a leghasznosabb tudnivalók
A helyes fogkefeválasztás 5 titka
4 érdekes tény a fogainkról
3. Nyers zöldségek
Fotó: Wikimedia Commons
A rostban gazdag zöldségek is jótékonyan radírozzák a fogzománcot. Mi több, a sötétzöld növények, például a brokkoli magas vastartalma segít abban, hogy vasréteg képződjön a fogak felületén (persze nem valami fogszabályzó-féleségre kell gondolni), amely megvédi azokat a zománcot mállasztó savaktól.
4. Eper
Fotó: Europress / Getty Images
Az eper úgynevezett almasavat tartalmaz, aminek felületaktív hatása van. Egy régi DIY fogfehérítő trükk: turmixolj össze epret szódabikarbónával és dörzsöld be vele a fogaidat.
5. Hagyma
Fotó: Europress / Getty Images
A hagyma antibakteriális ként tartalmaz, amely megakadályozhatja a lepedékképződést. És ha nyersen fogyasztod, amúgy is gyakrabban mosol fogat. :)
6. Citrusok
Fotó: Europress / Getty Images
A citromban, narancsban, ananászban található savak hatékonyak a lepedék oldásában. Továbbá megnövelik a nyálképződést, ami természetes szájöblítést biztosít. Az ananász jól ismert természetes folteltávolító.