Így gyorsítsd fel a fogyást 40 felett: 9 étel, ami felpörgeti a súlyvesztést

Borítókép: Így gyorsítsd fel a fogyást 40 felett: 9 étel, ami felpörgeti a súlyvesztést Forrás: SHVETS production/Pexels
A fogyás abszolút nem könnyű folyamat, azonban különösen nehéz lehet 40 éves kor felett. Az ebben a korban jelentkező hormonális változások, az anyagcsere lassulása és az életmódbeli változások mind hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz és a fogyás megnehezítéséhez. Azonban a megfelelő stratégiával és a kitartással elérheted a céljaidat. Az alábbiakban olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amelyek fogyasztása segíthet abban, hogy 40 felett is hatékony és dinamikus legyen a fogyásod. Mutatjuk is, melyek ezek!

Miért nehéz a fogyás 40 felett?

A 40 éves kor feletti fogyás az esetek jelentős százalékában komoly kihívást jelenthet, melynek hátterében számos tényező áll. A hormonális változások, a lassuló anyagcsere, a csökkenő izomtömeg, az életmódbeli változások és az esetleges egészségügyi problémák mind hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz és a fogyás megnehezítéséhez. Nem véletlen, hogy ebben a korban rengetegen küzdenek – az addig akár soha problémát nem jelentő – plusz kilókkal.

A nőknél a menopauza, míg a férfiaknál pedig az androgénszint csökkenése felborítja a hormonális egyensúlyt, ami súlygyarapodáshoz és a zsírraktározódás átrendeződéséhez vezethet. Általában a csípő és a has tájékára koncentrálódik a zsír. Ezzel párhuzamosan az anyagcsere is lassul az életkor előrehaladtával, kevesebb kalóriát égetünk el nyugalmi állapotban és edzés közben is. Az izomtömeg természetes módon csökken, ami tovább lassítja az anyagcserét, ez pedig a zsír-izom arány megváltozásához vezet.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy 40 éves kor felett gyakran változik az életmódunk, hiszen egyre több a felelősség rakódik a nyakunkba, emellett pedig egyre kevesebb a szabadidőnk lesz, így nehezebb fenntartani az egészséges étkezési és edzési szokásokat. Ezek hatására pedig a stressz szintje is emelkedhet, ami a kortizolszint növekedéséhez vezet, ez a zsírraktározódást fokozhatja. Ezentúl ebben a korban már hajlamosabbak vagyunk különböző egészségügyi problémák kialakulására, mint a pajzsmirigybetegség, a cukorbetegség és a depresszió, ezek pedig mind akadályozhatják a fogyást. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen lefogyni 40 felett, szimplán azt, hogy vélhetően sokkal több munkát igényel, mint az eddigiekben.

Forrás: Total Shape/Pexels
A fogyás 40 felett sokkal nehezebb, mint fiatalabb korban. Azonban némely ételek fogyasztása segíthet felpörgetni ezt a folyamatot.

Mire érdemes odafigyelni a 40 feletti sikeres fogyás eléréséhez?

Mint az előbbiekben is említettük, 40 felett a sikeres fogyás titka voltaképpen a nagyon koncentrált, fegyelmezett, egészséges életmódban van. Az alábbiakban el is hoztuk azokat a pontokat, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelned, ha szeretnél lefogyni.

Mozogj rendszeresen: Tervezz be heti 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc intenzív edzést, ez elengedhetetlen a sikeres fogyáshoz. Ugyanis az edzés felpörgeti az anyagcserét, izomtömeget épít és kalóriát éget. Ezáltal pedig nemcsak a súlyod fog csökkeni, de sokkal tónusosabb is lesz a tested.

Aludj eleget: A kialvatlanság növeli a kortizolszintet és az étvágyat, valamint nehezíti a fogyást. Törekedj arra, hogy minden éjjel 7-8 órát aludj, ez létfontosságú az egészséges élethez.

Kezeld a stresszt: A stressz a kortizolszint növekedéséhez vezet, ami fokozhatja a zsírraktározódást. Fontos, hogy találj egészséges módokat a stressz kezelésére. Ilyen lehet például a jóga, a meditáció.

Étkezz egészségesen: Válassz friss, teljes értékű – vagyis nem adalékanyagokkal tömött –ételeket, és kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a cukros üdítőket és a mértéktelen alkoholfogyasztást. Azonban, hogy egészen a konkrétumokra térjünk, az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyeket érdemes lehet beépítened az étkezésedbe. Mutatjuk, melyek ezek!

Íme 9 étel, ami felpörgeti a súlyvesztést!