A K-vitamin jótékony hatásai: segít a véralvadási folyamatokban és támogatja a csontok egészségét

Mi is az a K-vitamin?
K-vitamin valójában egy zsírban oldódó vitaminokból álló csoport, amelynek két fő formája ismert: a K1-vitamin és a K2-vitamin. A K1-vitamin elsősorban zöld leveles zöldségekben található meg, mint például a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli, de kisebb mennyiségben jelen van egyes növényi olajokban is. Ezzel szemben a K2-vitamin állati eredetű élelmiszerekben, például májban, tojásban és bizonyos sajtokban fordul elő, valamint megtalálható fermentált élelmiszerekben, mint a savanyúkáposzta.
Érdekesség, hogy a vastagbelünkben élő baktériumok is képesek K2-vitamint termelni, bár ennek hasznosulása nem teljes. A K-vitamin forrásai tehát változatosak, megtalálható növényi és állati eredetű élelmiszerekben egyaránt, és a szervezetünk is képes egy bizonyos mennyiség előállítására.
A kiegyensúlyozott táplálkozás általában fedezi napi K-vitamin-szükségletet, de bizonyos betegségek, például felszívódási zavarok, májbetegségek vagy gyógyszerek (például véralvadásgátlók, bizonyos antibiotikumok) növelhetik a hiány kockázatát.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a K-vitamin jótékony hatásait. Mutatjuk, miért is annyira fontos a szervezet számára!
Íme a K-vitamin jótékony hatásai!