7 mennyei karácsonyi fűszer, melyekkel nem csupán az ünnepeket édesítheted meg, hanem még az egészségednek is jót teszel velük

Borítókép: 7 mennyei karácsonyi fűszer, melyekkel nem csupán az ünnepeket édesítheted meg, hanem még az egészségednek is jót teszel velük Forrás: Pexels/Ilo Frey
A karácsonyi sütés-főzés egyet jelent az ízek harmóniájával és olyan klasszikus fűszerek használatával, melyeket egyébként nem feltétlen veszünk a kezünkbe elsők között a hétköznapok alkalmával. Lássuk, milyen jótékony hatással vannak egészségünkre a különböző karácsonyi fűszerek.

Adventtől egészen a szeretet ünnepéig meghitt hangulat és mennyei illatok lengik körbe a házakat, hiszen kezdetét veszi az év végi sütögetés időszaka. Talán ekkor még olyanok is fakanalat és csillag alakú sütiszaggatót vesznek a kezükbe, akik nem jeleskednek olyannyira a sütés tudományában. Karácsonykor megannyi fűszer és illatos aroma közül válogathatunk, így az ünnepi sütemények tekintetében lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre. De nem csak a desszertkülönlegességek terén alkothatunk nagyot, ha fűszerezésről van szó, hiszen ezek a finom ízek ugyanúgy megállják a helyüket az ünnepi főételek elkészítésénél is, és ne felejtsük a forralt bort és a puncsot sem, melyek szintén az év végi készülődés – így az adventi vásárok elmaradhatatlan velejárói.

A forralt bor története

Talán meglepő lehet, de a forralt bort – nevével ellentétben a kezdetekben hidegen itták. Régen víz helyett sok helyen bort fogyasztottak, egyrészt, mert jobb íze volt, másrészt, mert el akarták kerülni a betegségek és fertőzések kialakulását az alkohol segítségével. Ám a forralt bor őse nem volt valami finom nedűnek mondható, hiszen a régi időkben még nem volt ennyi különleges zamatú párlat, ugyanis leginkább savanykás ízű alkoholos italok léteztek. Aztán az akkori népek kitalálták, hogy mi lenne, ha különböző fűszerekkel fednék el az ecetes alap ízt, így kezdtek el minden féle finom fűszert hozzáadni a borokhoz. A forralt bor meleg hőmérsékleten való fogyasztása csak a 15. században terjedt el, és bár már egészen a középkortól kezdve készítettek a forralt bor ősére hasonlító finomságokat, a ma is ismert formáját csak a 16. századtól fogyasztották, ekkor már receptre írták fel az orvosok különböző betegségekre, és innentől kezdve adtak hozzá rendszeresen fahéjat és szegfűszeget, sőt, még mézet is.

Forrás: Pexels/Gundula Vogel

Ami a puncsot illeti...

A puncs eredete igen kétes, hiszen, míg egyesek szerint brit tengerészek ezzel próbálták ellensúlyozni a sörhiány elleni lázadást, addig mások úgy vélik, az angol felfedezők a 17. században találkoztak először ezzel az itallal Indiában. Az ottani népek panchának nevezték a puncsot, utalva az öt összetevőjére, ugyanis a pancha hindi nyelven ötöt jelent. Ez az alkoholos nedű ekkor még narancsléből, konyakból, cukorból, vízből és arrakból (rizs vagy kókuszpálma erjesztett levéből készült alkohol) állt. A hazatérő tengerészek elterjesztették egész Európában, később pedig a főúri, nemesi és királyi élet egyik meghatározó ünnepi italává vált. Manapság szegfűszeggel és fahéjjal ízesítik, de a vállalkozó kedvűek akár gyömbért és csillagánizst is tesznek bele.

Olvasd el galériánkból, milyen egészséges karácsonyi fűszerek közül válogathatsz az ünnepek alkalmából!