Beütött a karácsonyi kajakóma? 7 tipp, hogy elkerüld a gyomrod túlterhelését és gátat szabj a mértéktelen ünnepi falatozásnak

Amint elérkeznek az év végi ünnepek, egyre több karácsonyi alapanyagot és ikonikus ételt találhatunk a boltok polcain. Megsokszorozódik a mák, a dió, a gesztenye, a sütési hozzávalók, a savanyúkáposzta, a halkülönlegességek és még ezernyi ünnepi alapanyag kirakott mennyisége, hogy bőven lehessen választani szentestére és a további napokra a sütés és főzés tekintetében. Karácsonykor hajlamosak vagyunk a kelleténél többet enni, amiért – valljuk be, nem is hibáztathatjuk magunkat, hiszen egy kedves látogatás a nagyinál, vagy egy ünnepi baráti összejövetel, és máris feladtuk az egészséges életmódra és a kalóriák limitált mennyiségére vonatkozó sziklaszilárd elveinket.
A karácsonyi túlevés egyébként szilveszterkor is folytatódik, némileg több alkohollal kiegészülve – már, ami az óév búcsúztatását illeti. Persze ennek az egésznek sokszor az az eredménye, hogy januárban, amikor újult erővel belevetjük magunkat a szürke hétköznapokba, szomorúan konstatáljuk, hogy bizony felszaladt néhány plusz kiló, amikről még szerencse, hogy újévi fogadalmunk keretén belül gondoskodtunk a fogyás reményében.
A karácsonyi túlevés nemcsak hosszú távon okozhat problémákat, hanem rövid távon is okozhat gondokat, hiszen az ünnepek alatt mélységesen le tudjuk terhelni a gyomrunkat, és a sok étel elfogyasztásának következtében olyan tünetekkel találhatjuk szemben magunkat, mint a hasi diszkomfortérzet vagy a puffadás. És akkor még nem is beszéltünk az olyan problémákról, melyek közvetlenül a nagy mennyiségű ünnepi étel elfogyasztása után jelentkeznek.

Amikor ugyanis beüt a kajakóma, pillanatok alatt elálmosodunk, és úgy érezzük, képtelenek vagyunk feltápászkodni a karácsonyfa mellől. A vércukorszint megemelkedik, a gyomor és az emésztőrendszer leterheltté válik, a táplálék (mely ilyenkor jócskán tartalmaz egészségtelen zsírokat, cukrot, szénhidrátokat és üres kalóriákat) lassabban emésztődik meg, kezdjük rosszul érezni magunkat, és a helyzeten az sem segít, hogy ilyenkor kevesebbet tartózkodunk a természetben, a mozgás mennyiségéről nem is beszélve.
Innentől pedig kezdetét veszi egy ördögi kör, hiszen a sok egészségtelen étel miatt hamarabb leszünk ismét éhesek, így újra valamilyen finom falat után nyúlunk, és a gyomor annyira kitágul, hogy nem értjük, hogyan fér belénk a harmadik sütemény után még egy negyedik is. Azért nem eszik olyan forrón a kását, úgyhogy, ha az ember próbál az ünnepek alatt kicsit odafigyelni magára, és képes tudatosítani legbelül néhány dolgot, elejét vehetjük a karácsonyi kajakómának és a gyomor ünnepek alatti drasztikus leterhelésének.