8 étel, ami által növelheted a szervezeted kollagénszintjét: lassíthatod az öregedést és támogathatod bőröd fiatalságát

Borítókép: 8 étel, ami által növelheted a szervezeted kollagénszintjét: lassíthatod az öregedést és támogathatod bőröd fiatalságát Forrás: Pexels/Andrea Piacquadio
A kollagén, testünk elsődleges fehérjéjeként számos fontos funkciót tölt be, ám egy idő után az öregedéssel arányosan csökken a mennyisége a szervezetben. Táplálékkiegészítők formájában könnyen pótolhatjuk, de nem árt tudni, hogy az egészséges étkezés keretein belül is számíthatunk rá néhány szuper kollagénnövelő élelmiszer segítségével.

Az öregedés negatív velejáróit már mind ismerjük, hiszen az évek előrehaladtával a szervezetünk és a testünk számos változáson megy keresztül. Ehhez hozzá tartozik, hogy például veszít természetes kollagéntartalmából, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelően pótoljuk szervezetünk eme fontos építőkövét, mely legfőbb összetevője az ínaknak, a bőrnek, a kötőszöveteknek, az izmoknak, de még a szerveink jó részének is.

A kollagén a szervezetünk nélkülözhetetlen alapjaként fehérjéink mintegy 30%-át teszi ki, és afféle kötő- vagy ragasztóanyagként szolgálva összeköti a szöveteket. A kollagén nem csupán bőrünk textúráját javítja és feszesíti azt, hanem szerepe van a haj egészségében, erősíti a körmöket és a fogakat, építi és támogatja a porcokat és izmokat, segít a bélflóra egyensúlyának fenntartásában – ezáltal az egészséges emésztés és anyagcsere szolgálatában áll, és még a szem szaruhártyáját is védi, hiszen látószervünk fehér része (vagy üvegteste) és a retina is jórészt kollagénből épül fel.

Forrás: Unsplash/Icons8 Team

Egy idő után csökken a kollagén mennyisége

Sajnos mennyisége a szervezetben a húszas éveink után folyamatosan csökken, és 40 éves korára az ember átlagosan 30%-át veszíti el kollagéntartományának. Hiányában számos egészségügyi és esztétikai problémával kell szembenézzünk, mivel olyan gondokat okozhat, mint a megereszkedett és ráncos bőr, a csontritkulás, a fájó, sajgó ízületek és egyéb emésztőrendszeri panaszok.

A problémákat orvosolhatjuk, ha megfelelő kollagénpótlással segítjük szervezetünk természetes kollagéntermelő mechanizmusát, és táplálékkiegészítők, illetve egészséges ételek által támogatjuk testünk minden porcikáját. Rengeteg szépségipari és kozmetikai kiegészítő tartalmazza ezt a nélkülözhetetlen fehérjét, melyek által külsőleg nagyon sokat segíthetünk bőrünk, körmeink és hajunk állapotán, de nagyon fontos, hogy belsőleg is támogassuk a szervezet kollagéntermelését. Egészséges ételekkel, megfelelő hidratálással, kellő fizikai aktivitással és mozgással, káros szokásaink elhagyásával és bő vitaminpótlással serkenthetjük a kollagénszintézist, hogy az évek előrehaladtával is gyönyörű bőrrel büszkélkedhessünk, és egészséges csontokra, szövetekre, jól felépülő izomzatra és tökéletes látásra tegyünk szert.

Kíváncsi vagy, milyen élelmiszerekkel fokozhatod szervezeted kollagén termelését? Olvass tovább galériánkban!

Alábbi galériánkban pedig a kollagén jótékony hatásait mutatjuk be!