Nem szereted az állati eredetű fehérjét? Ezek a legjobb növényi alapú proteinek!

Borítókép: Nem szereted az állati eredetű fehérjét? Ezek a legjobb növényi alapú proteinek! Forrás: Unsplash/ VD Photography
Az egészséges felnőtt ember számára az ideális proteinbevitel naponta 0,8 gramm/testsúlykilogramm. Ez azt jelenti, hogy az egészség fenntartása érdekében nagyon fontos a szervezet fehérjepótlása. Azonban nemcsak állati eredetűeket fogyaszthatunk, hiszen ma már nagyon sok csúcsszuper növényi proteinből is válogathatunk! Neked összejön az ideális mennyiségű napi proteinbevitel?

Az sem jó, ha túl sok a hús

A fehérjefogyasztás alapját jó részt a húsok teszik ki, melyek alapvető építőkövei a szervezetünknek, azonban ha valaki csakis kizárólag húst fogyaszt fehérjeként, és túlzásba viszi annak mennyiségét, komoly problémákkal találhatja szemben magát. Rendben, aláírjuk, a grillezett és sült húsok ínycsiklandó tápanyagok, és sokan elképzelhetetlennek tartjuk nélkülük az életünket, de korántsem mindegy, mennyi kerül belőlük a tányérunkra, és milyen rendszeresen!

A húsok híján vannak a rostoknak, így, mivel nem tartalmazzák azokat, könnyedén előjöhetnek székrekedéssel kapcsolatos problémák, és a bennük lévő telített zsírsavak emésztési gondokat és puffadást eredményezhetnek. Ne felejtsük a régi ukászt, mely szerint a túlzott húsfogyasztás emeli a rossz koleszterinszintet (LDL), ami számos szív- és érrendszeri problémának ad otthont. A húsos ételek megterhelők lehetnek a szervezet számára, így elfogyasztásukat követően a szervezetnek fokozott emésztési üzemmódba kell kapcsolnia, ami azt jelenti, hogy jóval több energiára lesz szükségünk a feldolgozásukhoz. Ez pedig egyenes út a fáradékonysághoz és az izzadáshoz is, mely a drasztikus húsfogyasztás következtében kialakult energiabiztosításra és testhőmérséklet megemelkedésére vezethető vissza.

Forrás: Pexels/Cottonbro Studio

A több és átlagosnál nagyobb rendszerességű húsfogyasztás mindezek mellett vesekő kialakulásához vezethet, és még a fogyást is hátráltatja, annak ellenére, hogy a diéták alapeleme a megfelelő fehérjebevitel. Nem mindegy ugyanis, milyen fehérjékre koncentrálódik a fogyókúránk, hiszen, ha többet viszünk be a szervezetbe belőlük a kelleténél, az súlytöbbletként fog megjelenni, és a mérleg nyelve bizony nem fog lejjebb menni, sőt!

A húsok nélkülözhetetlen tápanyagokat rejtenek

Mindemellett az is tudományosan bizonyított, hogy a húsfogyasztásnak megvannak a maga előnyei is, és, ha az ember mértékkel fogyasztja őket, számos pozitív hatással szembesülhet, minden a mértékletességen múlik. A húsokban sok B12-, B6- B2- A- és D-vitamin található, és jó a bennük lévő ásványi anyagok pl. cink, szelén, vas felszívódása is. Érdemes zsírszegény húsokat választanunk pl. csirke és pulyka, a vörös húsokkal ellentétben pl. marha, sertés, és a várandósok, szoptatós édesanyák és gyermekek tekintetében különösen fontos a megfelelő mennyiségű hús elfogyasztása a vas pótlása és a fáradtság elkerülése végett. Ha pedig szeretnénk az ideális fehérjeszintet biztosítani a szervezetünknek, de nem vagyunk nagy húsrajongók, esetleg valamilyen allergiával vagy ételintoleranciával küzdünk, érdemes növényi proteineket választanunk!

Olvasd el galériánkból, melyek a legjobb növényi fehérjeforrások!