Mitől olyan egészségesek a lila zöldségek és gyümölcsök? Ezekből egyél többet
A piros és kék keverékéből született lila spirituális jelentése az ég és a föld egyensúlya. A legkülönlegesebb szín, amelyet sokáig szentként tiszteltek, annyira nehezen lehetett előállítani. Emiatt is lett a királyok színe, de még a keresztény liturgiában is fontos szerepet tölt be a megbánás színeként. Ezek után nem meglepő, hogy a lila zöldségek és gyümölcsök is rendkívül értékesek, és nem csak azért, mert csodás színük miatt jól mutatnak a tányérunkon.
Mitől olyan egészségesek a lila zöldségek, gyümölcsök?
A lila élelmiszerek ugyanis színüket az antociánok nevű pigmenteknek köszönhetik. A természet pedig nem véletlenül „találta fel” ezeket a különleges színt adó vegyületeket. Segítségével a beporzó rovarok vagy az állatok könnyebben megtalálják a növényeket, így biztosított a magszóródás, vagyis a növény szaporodása, ráadásul az antociánok a napsugárzás káros hatásai ellen is védelmet nyújtanak. Ezek a vízben oldódó vegyületek pedig antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelynek pozitív hatásai az emberi szervezetben is érvényesülnek, ha lila zöldségeket és gyümölcsöket eszünk.
Az antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól, így az antociánok többek között hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, csökkentik a rákos daganatok rizikóját, valamint segítenek a demencia megelőzésében és az éles látás megőrzésében. Ezenkívül a lila zöldségek, gyümölcsök fogyasztása javíthatja a memóriát, mivel az agysejtekre is pozitív hatással vannak. Egy tavalyi kutatásból pedig az is kiderült, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, illetve kezelésében is jelentős szerepük van.