Az ország 5 legszebb kerékpárútja: varázslatos tájak ölelésében bringázhatunk

Borítókép: Az ország 5 legszebb kerékpárútja: varázslatos tájak ölelésében bringázhatunk Forrás: Unsplash / Patrick Hendry
Mi más lehetne jobb program annál, minthogy két keréken fedezzük fel Magyarország legszebb tájait. Szerencsére ehhez nem kell más, mint az ország legszebb kerékpárútjai közül választanunk, melyek olyan tájak között vezetnek minket végig, hogy közben még a lélegzeted is elakad majd.

De mielőtt megmutatnánk nektek a mi (és az ország) kedvenc helyeit, mindenképpen érdemes pár szót ejteni arról, hogy miért jó az autókázás vagy a gyalogtúrák helyett, ha a kirándulás biciklis formáját választjátok.

Miért szeretünk annyira biciklizni?

Mozgás, amely kíméli az izületeket és még fogyaszt is

Biciklizés közben nemcsak a hátadat, hanem akár a térdizületeket is kímélni tudod a túlzott igénybevételtől, viszont az intenzív mozgásnak köszönhetően úgy égetheted a kalóriákat, hogy közben csodás tájak között suhanhatsz végig.

Egyedül is jó móka, de a bringázás közösséget teremt

A bringázás az a sport, amit akár egyedül is végezhetsz, sőt, napi szinten is az életed részévé teheted, ha mondjuk a tömegközlekedés helyett biciklivel jársz dolgozni. Emellett az is szuper program lehet, ha több időt szánsz egy-egy túrára, és nagyobb baráti társaságban vagy a családdal indultok útnak.

Forrás: Unsplash / Mark Stosberg
A biciklizés nemcsak egyedül, hanem a barátokkal és a családdal is jó móka lehet!

E-bike: ha könnyítenél a helyzeten

Ma már egyre népszerűbbek az elektromos biciklik, melyekkel ugyanúgy élvezheted a hagyományos kerékpárnál megszokott élményt, viszont a nagyobb szintkülönbségek miatt sem kell aggódnod, hiszen az elektromos rásegítésnek köszönhetően könnyebben veszed majd az akadályokat.

Nagy távolságokat tehetsz meg úgy, hogy szinte észre sem veszed

Ha a kedvelt bicikliútvonalakat választod, viszonylag rövid idő alatt nagy távolságokat tehetsz meg, miközben az ország legszebb tájainak nevezetességeit is megcsodálhatod.

Idén is megválasztották az Év Kerékpárútját!

Neked melyik a kedvenced?

A szavazás immár ötödik alkalommal az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott, ahol a következő 11 kerékpáros útvonal közül voksolhattunk a kedvencünkre:

 • Beregi kör
 • Diósgyőr—Miskolctapolca
 • Drávaszabolcs-Szaporca
 • Komló—Magyarszék kör
 • Mohács—Bédai-holtág
 • Nyugat-zselici kör
 • Oroszlány—Környe kör
 • Pusztamagyaród—Szentpéterfölde
 • Vasszécseny-Rum
 • Veszprém—Balatonalmádi
 • Veszprém—Márkó

Minden évben az az útvonal nyerheti el az Év Kerékpárútja címet, amely két keréken is felfedezhető izgalmas látnivalókat rejt.

Kíváncsiak vagytok rá, hogy az utóbbi években mely útvonalak nyerték el ezt a címet? Fedezzétek fel hazánk legszebb kerékpáros útvonalait a galéria képeinek segítségével!