Erősen antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású: íme a méz jótékony hatásai

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani a mézet?
Alapvetően a méz nem csupán egy ízletes táplálék, hanem gyógyszerként is megállja a helyét, például megfázás, gyulladás esetén. Bizony, az ókori egyiptomiak sebek gyógyítására használták, az ókori görögök az istenek eledelének tartották, a középkori Európában pedig a kolostorok kertjeiben gyűjtötték, mint a szerzetesek tápláló és gyógyító elixírjét, napjainkra pedig már számos jótékony hatása kutatások által is bizonyított tény.
A méz csodaereje elsősorban gazdag tápanyagtartalmában rejlik, ugyanis szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és antioxidánsok sokasága rejtőzik benne, melyek együttesen fejtik ki jótékony hatásukat a szervezetünkre. A benne található cukrok, a fruktóz és a glükóz, gyorsan felszívódó energiaforrást jelentenek, így ideálisak sportolók és fizikai munkát végzők számára is, hiszen hosszú távon képes energiát biztosítani. Ezentúl az ásványi anyagok, mint a kálium, kalcium, magnézium és vas, hozzájárulnak a csontok, izmok és idegrendszer egészséges működéséhez, nem véletlen, hogy olyannyira ajánlják a fogyasztását, hiszen valódi szuperélelmiszer.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen jótékony hatásai vannak a méznek. Mutatjuk is, melyek ezek!