Napi két tojás megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását: ezért fontos a kolin pótlása a szervezetben!

Aki rendszeresen fogyaszt tojást, biztos lehet benne, hogy sok kulcsfontosságú vitaminnal – köztük A-, D-, E- és B-vitaminnal látja el a szervezetét, és emellett még kellő cink-, kálium-, magnézium-, vas-, és hihetetlenül sok kalciumpótlásban is részesül. A tojás rengeteg hasznos tápanyagot rejt magában, például nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy bővelkedik fehérjében. Jótékony hatással van a szívre, védi a betegségekkel szemben, fontos az agy és az idegrendszer számára is, és még az Alzheimer-kór ellen is véd. De hogyan?
A tojás és a kolin kapcsolata
Van a tojásban egy – talán sokak számára kevésbé ismert vegyület, a kolin. A kolin sok ételben és élelmiszerben megtalálható, de tetemesebb mennyiségben a tojássárgája tartalmazza, egészen pontosan 100 grammjában 680 milligramm van (ez egy tojásra lebontva kb. 120 mg-ot jelent).
A kolin egy vízben oldódó vegyület, mely szervezetünk működése szempontjából kulcsfontosságú szerepet játszik. Bár egy részét előállítjuk mi magunk, érdemes kívülről is pótolni a megfelelő mennyiség biztosítása végett. Mivel nagyon fontos az idegrendszer működése szempontjából, emellett segít a hangulatszabályozásban és a memória javításában, érdemes folyamatosan pótolni, hogy ne csak fizikális egészségünket támogathassuk, hanem az alapvető kognitív folyamatok védelmére és biztosítására is nagy hangsúly kerülhessen.

Napi két tojással a kognitív hanyatlás ellen
Egy Egyesült Királyságban készült kutatás megállapította, hogy a kolin mérsékelt étrendi bevitele a demencia és az enyhe kognitív károsodás kialakulásának kisebb valószínűségével jár együtt. A tanulmányban 125 000 résztvevőt és azok kolin fogyasztását vizsgálták, 12 éves követési időszak függvényében. A résztvevők 56%-a nő volt, az összes alany átlag életkora pedig 56 év.
Kutatók azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik átlagosan napi 338-354 mg/nap kolint fogyasztottak, alacsonyabb volt az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának esélye a későbbiekben. Ez tojás szempontjából napi két tojás elfogyasztását jelentette.
Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet irányelvei szerint egyéni preferenciáinktól függ, hogy mennyi kolinfogyasztás javasolt naponta, és a helyzet az életkorunktól és a nemünktől egyaránt nagyban függ. Ennek ellenére a felnőtt nőknek átlagosan napi 425 mg-ra, a felnőtt férfiaknak napi 550 mg-ra van szüksége, habár a tanulmány 333 mg és 354 mg közötti kolinbevitelt javasol annak érdekében, hogy elkerüljük az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását, és pozitívan befolyásolhassuk a kognitív folyamatokat és mentális egészségünket.