Ünnep az egészség jegyében: 7 ok, amiért megéri idén karácsonykor is savanyú káposztát enned

Borítókép: Ünnep az egészség jegyében: 7 ok, amiért megéri idén karácsonykor is savanyú káposztát enned Forrás: Pexels/Kelsey Todd
A karácsonyi menü egyik elmaradhatatlan fogása a töltött káposzta, mely gyakorlatilag minden karácsonykor az ünnepi asztalra kerül. A savanyú káposztából készült finomságból azonban nem csak a szeretet ünnepén érdemes sokat fogyasztani, hiszen az egészségünket egész évben támogathatjuk vele.

Amikor kicsi voltam, és karácsony környékén jártunk, a dédnagymamámmal mindig kimentünk a Lehel-téri piacra, hogy a legfrissebb alapanyagokat szerezzük be az ünnepi menükhöz, amit ő főzött. Imádtam kijárni a piacra, vagy ahogy ő hívta, a „Csarnokba”, mert rengeteg féle finomságot lehetett kapni. Köztük volt a savanyú káposzta is, mely megannyi tárolóalkalmatosságban volt az árusoknál. Emlékszem, akkor még nem a mai zacskós vagy tasakos kiszerelések voltak a menők, hanem a hatalmas műanyag hordókból, zacskóba kimért káposzta volt a népszerű, és természetesen hozzá a töltelék otthonát képző savanyú káposztalevél.

Amikor megkérdeztem a mamámat, hogy miért eszünk ilyet karácsonykor, csak mosolygott egyet, és annyit mondott: „Amíg káposztát eszik az ember, nagy baj nem érheti, ez az étel ugyanis bevonzza a jószerencsét és a pénzt a házhoz” – majd hozzátette, a töltött káposztában lévő darált hús sertésből készül, ami előre turkál a földben, ezzel is segítve bennünket a szerencsénkben, ellentétben a szárnyasokkal, amik hátra kaparják az anyagi javakat, azaz eltolják tőlünk a pénzt. Akkor még nem igazán fogtam fel a dolog metaforikus jelentését, persze mára már teljesen észszerű, tehát karácsonykor a malac túr és a pénz jön, a csirke kapar és a szerencse megy. Ennek ellenére persze sok családnál képzi a rántott csirke is az ünnepi menü részét, de ez természetesen ízlés és felfogás kérdése.

Forrás: Pexels/Katana

Így hát, egy rakat savanyú káposztával feltankolva (mert, hogy káposztából nem főz keveset az ember, kiváltképp karácsonykor nem), hazaindultunk. Tisztán emlékszem, ahogy a dédmamám kis milliószor elmondta, hogy nem csak az ünnepek alatt kéne ennem a káposztát, és hogy ez a finom savanyú csemege önmagában is mennyi vitamint és fontos ásványi anyagot tartalmaz. Persze én akkor csak nagyokat bólogattam, ma már viszont tudom, hogy mennyire igaz amit mondott, sőt, most már én is ezt szajkózom a gyerekeimnek itthon, akik egyébként szerencsére szeretik magában is – savanyúságként a káposztát.

A savanyú káposzta az erjesztés vagy más néven fermentálás útján őrzi meg hihetetlenül magas vitamintartalmát, és íze is különlegessé válik, e két dolog kombinációja pedig egy nagy mennyiségben ehető, rendkívül finom C-vitamin-bombát eredményez. A savanyú káposzta gazdag C-, A-, K és B-vitaminban, vasban és jótékony probiotikumban, melyek által számos ponton támogatja az egészségünket.

Olvasd el galériánkból, mik a savanyú káposzta jótékony hatásai!