Ropogós frissesség a tányérodon: ezek a mennyei egészséges tavaszi zöldségek nem hiányozhatnak az asztalról

Az emberek jó része reggelire és vacsorára igyekszik inkább hideg ételeket enni, persze kivételek mindig vannak. Általánosságban azért elmondhatjuk, hogy a nap kezdetét, illetve az esti étkezést jórészt valamilyen pékáruval, felvágottal, sajttal és sok-sok zöldséggel egészítjük ki. Ezek közül is leggyakoribb a paradicsom és a paprika, melyek ilyen-olyan formában szinte minden magyar család tányérjára rákerülnek. A tavaszban az a jó, hogy rengeteg szezonális zöldség jelenik meg ekkor, így finomabbnál finomabb egészséges élelmiszerek közül válogathatunk napi szinten, melyeket magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt érdemes nagy mennyiségben, sűrűn fogyasztani.
A friss szezonális zöldségeket jobb nem megfőzni
A tavaszi idényzöldségeket nem érdemes megfőzni, hiszen egyrészt nem túl életszerű például néhány retket bedobni a lobogó sós vízbe, másrészt a tavaszi szezonális finomságok akkor fejthetik ki legjobban jótékony hatásukat, ha nyersen, alapos átmosás után fogyasztjuk el őket. Köztudott, hogy a zöldségek rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot veszíthetnek el a főzés során, ha hőhatás éri őket.
A paradicsomból például 10%-kal kevesebb C-vitaminhoz juthatunk, ha megfőzzük, és a retek sok hasznos B-vitamin vegyülete is hamar elillan, ha hőkezelés alá vetjük. Érdemes tehát a tavaszi színes zöldségeket nyersen elrágcsálnunk, hogy minél inkább érvényesülni tudjon jótékony hatásuk.

Tudtad, hogy ezeket a zöldségeket is megeheted nyersen?
Teljesen kézenfekvő, hogy a paradicsomot, a paprikát, a salátát vagy a répát nyersen fogyasztjuk, de nem árt tudni, hogy ezek mellett számos más zöldséget is nyugodtan megehetünk nyersen. Sokaknál beválik, ha a brokkolit, a lilakáposztát, a cukkinit, a kelbimbót, a céklát vagy a spárgát hőkezelés nélkül fogyasztják. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek egy része nyersen hasi diszkomfortérzetet és puffadást is kiválthat az arra érzékenyeknél, ezért érdemes mindig kis mennyiségben kipróbálni, hogy a szervezetünk hogyan reagál rájuk főzés nélkül.
Amire nagyon kell figyelni, az a nyers burgonya és a padlizsán, ugyanis mindkettő tartalmaz szolanint, ami egy olyan vegyi anyag, melynek hatására a szervezetben gyulladások keletkezhetnek, illetve gyomor- és bélirritáció is felléphet, sőt, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk ezt a két zöldséget nyers állapotában, könnyedén mérgezést is kaphatunk.